STIGAO CEH BAJDENU NA NAPLATU: Pada rejting šefa Bele Kuće

I. STANOJEVIĆ

05. 11. 2021. u 08:16

AMERIČKI predsednik, demokrata Džozef Bajden, odlučno je odbacio zaključak da je neočekivana pobeda republikanca Glena Jangkina na izborima u Virdžiniji, zapravo prvi ceh dospeo na naplatu za njegovo šefovanje Belom kućom.

СТИГАО ЦЕХ БАЈДЕНУ НА  НАПЛАТУ: Пада рејтинг шефа Беле Куће

Foto AP

Kako je Bajdenov rejting na rekordno niskom nivou, analitičari veruju da se slična "žetva" može očekivati i u drugim saveznim državama.

Izbor Jangkina za novog guvernera ove savezne države, prvi je test uoči izbora za Kongres iduće godine.

Gorak ukus u Bajdenovim ustima ostavila je, posebno, činjenica da se radi o političkom novajliji koji je, iako tesno, ipak pobedio Terija Mekolifa, bivšeg guvernera Virdžinije.

Jangkin, nekadašnji izvršni direktor privatne investicione kompanije "Karlajl grup", prvi je član Republikanske stranke koji je postao guverner Virdžinije, od 2009. godine. Podržao ga je i Donald Tramp.

Glen Jankin, Foto AP

Upitan da li prihvata krivicu za politički zemljotres u Virdžiniji, Bajden je odgovorio da su "birači uznemireni i nesigurni u vezi sa mnogim stvarima, uključujući pandemiju, obrazovanje, ekonomiju i cenu benzina". Bajden je dodao da nije siguran ni da bi bilo drugačije da su demokrate usvojile njegov paket socijalnih i klimatskih programa "težak" 1,75 milijardi dolara i račun za infrastrukturu od milijardu, pre glasanja za guverenera.

- Nisam siguran da bih mogao da promenim broj veoma konzervativnih ljudi koji su izašli u "crvenim okruzima" (boja republikanaske partije) i koji su bili Trampovi glasači - dodao je Bajden.

Ali svako pravdanje bledi pred činjenicom da je Bajden u prošlogodišnjoj trci za šefa Bele kuće trijumfovao u ovoj saveznoj državi sa čak deset odsto razlike.

Rastuća inflacija, spor ekonomski oporavak, istorijska imigraciona kriza na južnoj granici SAD i haotično povlačenje iz Avganistana, dodatno su oborili Bajdenov rejting.

Ilustracija V. N.

 

Već sada, on je, kako pokazuju sondaže javnog mnjenja, postao jedan od najnepopularnijih američkih predsednika u prvoj godini vladavine.

S druge strane, Jangkinova strategija pobrala je lovorike i postala svojevrsno uputstvo za republikance koji će dogodine nastojati da od demokrata preuzmu većinu u Kongresu, ali i za izbore za Belu kuću, 2024. godine. Ovaj tajkun privatnog kapitala nastojao je da se dopadne i umerenim glasačima iz predgrađa, koje je odbijao Trampov vatreni politički stil.

TRI TRIJUMFA

JOŠ dva republikanca osvojila su ostale najviše funkcije u Virdžiniji i u oba slučaja reč je o presedanu. Bivši američki marinac Visom Sirs biće prva crna žena viceguverner ove države, nekadašnjeg sedišta Konfederacije za ropstvo, tokom Američkog građanskog rata. Amerikanac kubanskog porekla, Džejson Mijares, postao je prvi latinoamerički državni tužilac Virdžinije.

NEIZVESNO U NjU DžERSIJU

U SAVEZNOJ državi Nju Džersi trka za guvernera će izgleda trajati do poslednjeg listića, a u trci su aktuelni guverner demokrata Fil Marfi i malo poznati republikanski kandidat Džek Čatareli. Američki mediji predviđaju da će, u ovoj državi, tas ipak pretegnuti na Marfijevu stranu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista