KRIZA GORA NEGO U DOBA HLADNOG RATA: Rjabkov - Amerika neće uspeti da napravi neprobojan štit protiv ruskih raketa

Tanjug

02. 11. 2021. u 23:53 >> 00:14

KRIZA u odnosima između Rusije i SAD može biti još opasnija od situacije koju su države imale u vreme Hladnog rata, poručio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

КРИЗА ГОРА НЕГО У ДОБА ХЛАДНОГ РАТА: Рјабков - Америка неће успети да направи непробојан штит против руских ракета

FOTO: EPA

-Dozvolite mi da vam kažem iskreno da se prema našim procenama ono što sada vidimo u bilateralnim odnosima između Rusije i SAD može opisati kao veoma teška i izazovna kriza, verovatno u meri koja prevazilazi na neki način najgoru situaciju koju su obe naše nacije iskusile tokom Hladnog rata, rekao je visoki diplomata u onlajn obraćanju na forumu "Dijalog Fort Ros“, prenosi TASS.

Rjabkov je naglasio da to može biti još opasnije zbog činjenice da su tada postojali jasni okviri i jasna pravila, a da je sada velika neizvesnost oko svega.

Foto: EPA

On je rekao i da Rusija polazi od pretpostavke da SAD neće biti u stanju da uspostave protivraketni odbrambeni sistem koji pruža 100 odsto zaštitu, a da je Moskva zabrinuta činjenicom da Vašington stvara dodatnu nejasnoću po pitanju okolnosti koje dozvoljavaju upotrebu nuklearnog oružja.

On je rekao i da Rusija poziva SAD da se angažuju sa njom u dijalogu o pitanju međusobnog diplomatskog prisustva i da posalju više diplomatskih predstavnika u Moskvu.

Foto: Tanjug/AP

-Ova silazna spirala u smislu broja diplomatskog osoblja može da prouzrokuje da ambasade u Vašingtonu i Moskvi budu čak i zatvorene ako ne prestanemo sa tim. Želimo da se ovo zaustavi, ne želimo dalje slučajeve proterivanja ljudi, a ova negativna spirala odmazde se nastavlja, rekao je visoki diplomata.

On je najavio da će se rusko-američki dijalog o strateškoj stabilnosti nastaviti u roku od nekoliko nedelja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DETE (5) PREMINULO OD VRUĆINE: Majka zaboravila sina u automobilu - nisu primetili da ga nema