VELIKI SAMIT SVETSKIH LIDERA: Tema i globalno zagrevanje

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

27. 10. 2021. u 13:53

ZEMLJE koje okuplja G20 na Samitu koji se održava u Rimu 30. i 31. oktobra predstavljaju zajedno 60 procenata svetske populacije, 75 posto globalne trgovinske razmene, 80 posto bruto internacionalnog dohotka i odgovorne su za oko tri četvrtine emitovanja gasova koji izazivaju efekte dramatičnih klimatskih promena, a koji se posebno negativno reflektuju na najsiromašnije zemlje.

ВЕЛИКИ САМИТ СВЕТСКИХ ЛИДЕРА: Тема и глобално загревање

Vašington se navodno brani od uticaja Pekinga i Moskve, Foto AP

Devet od deset zemalja koje su pogođene ekstremnim meteorološkim promenama između 1999. i 2018. godine jesu upravo one sa slabim ekonomijama. Stoga i jedna od urgentnih tema za dogovor na rimskom Samitu jeste pokušaj da se dosegne do predsporazuma o zadržavanju uvećavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepen, iako se zasada ne pominje tačan datum, a kako je bilo predviđeno 2015. godine Sporazumom u Parizu, koji se već udaljio od zacrtanih ciljeva. 

To je jedna od bitnih tema koju posebno podvlači predsedavajući G20 italijanski premijer Mario Dragi koji podseća da su „Zemlje EU odgovorne za samo 1,8 posto od celokupnog globalnog emitovanja štetnih gasova“, tako da će prst i ovoga puta biti uperen na nekoliko zemalja, posebno na SAD i Kinu, koje su izostale od održavanja zacrtanog cilja u Parizu.

Samit je artikulisan oko diskusije po tri osnovne teme: čovek i efekti kovida na ekonomsku ravnotežu i socijalni status u svetu, planeta - gde se svrstava pitanje klimatskih promena i prosperitet, budućnost i ekonomska kriza uzrokovana efektima pandemije i pitanje investicija za istinsko oživljavanje, ali se tim temama dodaje i jedna već započeta tokom italijanskog predsedavanja G20, pitanje Avganistana gde su talibani koji su preuzeli vlast doveli do podela u priznavanju među zemljama potentnim na svetskom nivou.

Inače, najveći broj svetskih lidera u Rim stiže već u petak (29. oktobra) i već su objavljeni bilateralni susreti za taj dan: Mario Dragi će u palati Predsednika Vlade primiti američkog predsednika DŽo Bajdena, istog dana američkog predsednika sa suprugom primiće papa Franjo, a Bajden će imati i susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Planiran je i susret turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim predsednikom, dok će italijanski premijer imati susret sa indijskim premijerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)