NACISTI MONSTRUMU SUDE U 101. GODINI: Jozef S. streljao Sovjete i ubijao pesticidom na bazi cijanida

J- Ž. S. - D. S.

07. 10. 2021. u 20:34

U BRADENBURGU na Havelu, zapadno od Berlina, počelo je suđenje bivšem čuvaru logora Zahsenhauzen i pripadniku specijalnih postrojenja SS Jozefu S. (101) zbog pomaganja u ubistvu više od 3.000 zatvorenika ovog logora tokom Drugog svetskog rata.

НАЦИСТИ МОНСТРУМУ  СУДЕ У 101. ГОДИНИ: Јозеф С. стрељао Совјете и убијао пестицидом на бази цијанида

Foto: Tanjug/AP

Optužnica Josefa S. tereti da je "samovoljno" kao čuvar i pripadnik SS-a pomagao u ubistvu najmanje 3.518 zatvorenika pomenutog logora, severno od Berlina. Jozef S. optužen je za saučesništvo u streljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i ubistvima drugih gasom Ciklon B, odnosno pesticidom na bazi cijanida.

Ovaj logor je istovremeno služio i kao centar za obrazovanje SS jedinica, koje su bile specijalizovane za čuvanje koncentracionih logora. Ukupno je ovde život izgubilo više od 20.000 osoba, mahom Jevreja, ali i političkih protivnika nacional-socijalističkog režima.

Sudski veštaci su utvrdili kako je Josef S, uprkos dubokoj starosti, sposoban za suđenje, ali najviše dva sata dnevno. Suđenje se zato ne obavlja u zgradi pokrajinskog suda u Neurupinu, nego u za to specijalno pripremljenoj sportskoj dvorani u blizini mesta stanovanja optuženog, u Brandenburgu na Havelu, gradu od oko 100.000 stanovnika.

Na početku suđenja jedan od svedoka optužbe, koji je preživeo nekoliko koncentracionih logora, između ostalih i Zahsenhauzen, izrazio je nadu u kasnu pravdu.

- Ovo je poslednji proces za moje prijatelje i drage osobe koje su ubijene i nadam se da će okrivljeni biti i osuđen - rekao je uoči početka suđenja.

Nemački mediji spekulišu oko razloga zbog kojih bivša Nemačka Demokratska Republika, gde je Josef S. živeo nakon povratka iz ratnog zarobljeništva, bivšeg SS-ovca nije izvela pred sud, kako je to učinila s mnogim drugim ratnim zločincima. Prema spisima tajne policije, najkasnije od 1979. istočnonemačkim vlastima je bilo poznato o kome se radi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a