PARIZ "ZAZIDAO" NARKOMANE: U francuskoj prestonici nikao bedem unutar koga je vlast privremeno smestila uživaoce droge

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 09. 2021. u 23:15

SPEKTAKULARNOM akcijom francuske policije, narkomani pod vedrim nebom raseljeni su iz pariskog kvarta Staljingrad, prebačeni nedaleko odatle na nešto usamljeniju lokaciju, a onda su vlasti ekspresno preko vikenda zazidale obližnji tunel, da drogirani ne bi mogli da se mešaju s ostalom populacijom, napadaju građane i otežavaju im svakodnevicu.

ПАРИЗ ЗАЗИДАО НАРКОМАНЕ: У француској престоници никао бедем унутар кога је власт привремено сместила уживаоце дроге

Zavisnici od opijata / Foto EPA

Opozicija zidanje zida naziva šokantnim činom. Mnogi su zgranuti ovim "građevinskim" poduhvatom. Istovremeno, naglašava se da je problem samo premešten i da to neće promeniti njegovu suštinu. Neverovatno je kako ti ljudi, jednostavno, nisu mogli da budu odvedeni na lečenje. Reč je o precizno izbrojanih 128 "najtvrđih" konzumenata, uglavnom "kreka", koji se koristi odmah, na licu mesta, čime se stvara brza i velika zavisnost, uz isto tako brzo psihičko i fizičko stradanje.

Na otvorenom prostoru obezbeđeni su im i mokri čvorovi, a pošto je postojao prolaz kroz tunel između oblasti Sena Sen Deni i Pariza ispod perifernog auto-puta, pod hitno je, s obe strane, zazidan da bi narkomani bili odvojeni od prvih zgrada prestonice! Građani, koji su tunel svakodnevno koristili, zovu ga "zidom sramote", ističući da posle Berlinskog zida, sada postoji i Pantenski zid, već nazvan po mestu Panten koje se ovde oslanja na Pariz.

BEZ TRAJNOG REŠENjA

TOKSIKOMANI su, na zahtev ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena, raseljeni posle neprestanih žalbi ogorčenih stanara iz kvarta Staljingrad na severoistoku Grada svetlosti. Narkomani su ovde okupirali parkove, ulice, parkinge. Droga se diluje otvoreno, u po bela dana, a tu se, naočigled roditelja i dece, i konzumira. Ima tuča, svađa, buke, prosjačenja, krađa, pa i napada onih koji ne znaju kako drugačije da dođu do para za drogu. Ova selidba je, međutim, privremena, a trajnog rešenja nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!