BAJDEN POZVAO NA NACIONALNO JEDINSTVO: Najveća snaga Amerike je u suočavanju sa problemima!

Tanjug

11. 09. 2021. u 07:24

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči obeležavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. septembra u SAD, kada je poginulo 2.977 osoba.

БАЈДЕН ПОЗВАО НА НАЦИОНАЛНО ЈЕДИНСТВО: Највећа снага Америке је у суочавању са проблемима!

Foto AP

Prema njegovim rečima, jedinstvo je "najveća snaga Amerike u suočavanju sa problemima".

Bajden je u videu poruci objavljenoj u petak odao poštu poginulima u napadima, a nije zaboravio i na hiljade povređenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su tokom spašavanja rizikovali ili stradali, preneo je Rojters.

On je u petak uveče rekao da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije" narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

- Za mene, to je centralna lekcija 11. septembra, a to je da je kada smo najranjiviji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bici za dušu Amerike, jedinstvo je naša najveća snaga - rekao je Bajden i dodao da jedinstvo ne znači da svi moraju da veruju u istu stvar.

Bela kuća objavila je video uoči današnjeg obeležavanja terorističkih napada, pa će Bajden posetiti sva tri mesta koja su pre 20 godina napadnuta.

U društvu supruge Džil, posetiće Njujork, gde su avioni udarili u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, zatim, zgradu Pentagona, kao i mesto gde se srušio četvrti avion u Pensilvaniji, za koji se veruje da je krenuo prema Kapitolu ili Beloj kući.

Britanska novinska agencija navodi da su zločini iz mržnje prema Amerikancima arapskog porekla, muslimanima i drugima koji sebe smatraju Arapima ili muslimanima, porasli nakon napada 11. septembra 2001, pa, iako su se poslednjih godina smanjili, te brojke se nikada nisu vratile na nivo pre napada, pokazuju podaci FBI.

Za Bajdena, kao i njegove prethodnike, obeležavanje 11. septembra može da predstavlja mogućnost da pokušaju da povrate osećaj nacionalnog jedinstva nakon napada, koji je odavno oslabio usled politike podelje zemlje.

- Ovo je trenutak u kojem narod može da vidi Bajdena ne kao demokratskog predsednika, već kao predsednika SAD - izjavio je Robert Gibs, koji je bio portparol Bele kuće u vreme mandata predsednika Baraka Obame, preneo je AP.

On je dodao da je američki narod nekako zbunjen nakon svega viđenog u Avganistanu u prethodne dve nedelje.

- Bajden može da iskoristi trenutak da sve to vrati na normalu. Da podseti ljude šta znači biti vrhovni komandant i šta znači da biti lider države u ovako značajnom trenutku - rekao je Gibs.

BONUS VIDEO - DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku