EVROPSKI SU ZA LJUDSKA PRAVA "PRELOMIO": Poslednji bugarski kralj bez imovine

I.S.

08. 09. 2021. u 16:21

EVROPSKI sud za ljudska prava "prelomio" je da poslednji bugarski kralj Simeon Drugi Saks-Koburg-Gota i njegova sestra Marija Luiza Črobok neće dobiti povraćaj dela svoje imovine, tačnije ono što im je oduzeto 1947. godine.

ЕВРОПСКИ СУ ЗА ЉУДСКА ПРАВА ПРЕЛОМИО: Последњи бугарски краљ без имовине

Foto: Piksabej

U pitanju su lovačka kućica i letnja rezidencija koje im je država oduzela na početku komunističke vladavine. Simeon Drugi i njegova sestra potraživali su te nekretnine pošto je, presudom iz 1998. godine, utvrđeno da je prethodni prenos u suprotnosti sa pravom na imovinu, piše briselski Politiko.

Simeon Drugi (84), bio je bugarski kralj od svoje šeste do devete godine i premijer Bugarske pre 20 godina. Povratio je imovinu pred bugarskim sudovima, među kojima je palata Vrana u Sofiji. Sud u Strazburu odbio je, međutim, njegov i zahtev njegove sestre da im se vrate i dve manje kuće.

Iako je sud odbio povraćaj imovine, osporio je državi komercijalnu eksploataciju šumskog zemljišta koje je vraćeno porodici. Mere bugarskih vlasti nametnule su preveliki individualni teret bivšem kralju i njegovoj sestri. Prema odluci, Bugarska će bivšem monarhu i njegovoj sestri, zato morati da nadoknadi troškove u visini od 5.000 evra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!