STRAH OD NOVE GLOBALNE PANDEMIJE: Virus, smrtonosniji od korone, odneo jednu žrtvu u Indiji

Novosti onlajn

08. 09. 2021. u 08:16

INDIJSKI dečak (12) preminuo je od nipaha, retkog virusa koji je smrtonosniji od kovida-19, a zdravstveni zvaničnici već dugo strahuju da bi mogao da izazove globalnu pandemiju, nalik aktuelnoj sa koronom.

СТРАХ ОД НОВЕ ГЛОБАЛНЕ ПАНДЕМИЈЕ: Вирус, смртоноснији од короне, однео једну жртву у Индији

Foto: Tanjug/AP Photo/Channi Anand

Neimenovani dečak preminuo je u subotu u bolnici u gradu Kerala, na jugoistoku Indije, preneo je Njujork post.

On je pre smrti bio u još dve bolnice i došao je u kontakt sa nekoliko stotina ljudi, a 11 pokazuje potencijalne simptome nipaha, saopštila je NDTV iz Nju Delhija.

Prethodna žarišta nipaha, ili skraćeno NiV-a, pokazala su da je smrtnost od ovog virusa između 40 i 75 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, što je neuporedivo smrtonosnija bolest od one koju izaziva virus korona.

- Virus je počeo da se širi od osobe do osobe tokom ranijih žarišta, čime je pojačana zabrinutost da bi NiV mogao da izazove globalnu pandemiju - saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Više od 100 osoba koje su verovatno bile u kontaktu sa dečakom je moralo da se izoluje, a 48 osoba leži u bolnici i njihovo stanje se prati.

Nipah je otkriven u Maleziji i Singapuru 1999. godine, kada je tokom izbijanja žarišta oko 300 ljudi bilo zaraženo, a umrlo je više od 100, saopštio je CDC.

Simptomi su kod ovog virusa slični kao kod korone - povišena temperatura, kašalj, otežano disanje...

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Korona napada "plavu krv" i najmoćnije ljude sveta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi