MARTI AHTISARI BOLUJE OD ALCHAJMEROVE BOLESTI: Bivši finski političar povukao se iz svih javnih aktivosti

Tanjug

02. 09. 2021. u 20:53

MARTI Ahtisari, bivši finski predsednik, nekadašnji specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije i dobitnik Nobelove nagrade za mir, boluje od Alchajmerove bolesti i povukao se iz svih javnih aktivnosti, saopštio je danas kabinet finskog predsednika Saulija Niniste.

МАРТИ АХТИСАРИ БОЛУЈЕ ОД АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ: Бивши фински политичар повукао се из свих јавних активости

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi u saopštenju, 84-godišnji Ahtisari, koji je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. godine, ima pomoć za svakodnevni život kod kuće, ali i povremeno provodi periode lečenja u domu za negu, zbog uznapredovalog stanja bolesti, preneo je AP.

Kao učitelj u osnovnoj školi, koji je postao diplomata, Ahtisari je decenijama radio kao diplomata i mirovni posrednik za finsku vladu i Ujedinjene nacije, a za svoj rad na rešavanju međunarodnih sukoba dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Kako navodi AP, Ahtisari koji je bio i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije i, kako navodi američka agencija, pomogao u "postizanju mirovnog sporazuma pri povlačenju srpskih snaga sa Kosova".

Smatra se da je njegov plan iz 2007. godine za status KiM, iako ga nije prihvatio Savet bezbednosti UN i Srbija, postao osnova za proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova 2008.

Kada mu se završio predsednički mandat 2000. godine, Ahtisari je osnovao NVO Inicijativu za upravljanje krizama u Helsinkiju (CMI), čiji je cilj sprečavanje i rešavanje nasilnih sukoba putem neformalnog dijaloga i posredovanja.

Odstupio je sa mesta predsednika CMI krajem 2017. godine i od tada je u penziji, preneo je Tanjug.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OVAKAV HOTEL SVI SANJAMO: Sklad sa prirodom pretočen u najfiniji luksuz