OPASNOST OD KATASTROFA 20 ODSTO VEĆA: Naučnici smatraju da su klimatske promene uvećale mogućnost za nepogode i poplave

Tanjug

24. 08. 2021. u 09:37

KLIMATSKE promene su najmanje za 20 odsto uvećale šansu da dođe do ekstremnih padavina kakve su prošlog meseca izazvale smrtonosne bujice kroz delove Nemačke i Belgije, smatraju naučnici.

ОПАСНОСТ ОД КАТАСТРОФА 20 ОДСТО ВЕЋА: Научници сматрају да су климатске промене увећале могућност за непогоде и поплаве

Foto: Tanjug AP

Padavine sada mogu biti i 19 odsto intenzivnije u tim oblastima, nego što bi to bio slučaj da globalne atmosferske temperature nisu porasle za 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih temperatura - nalaz je studije grupe naučnika svetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution - WWA), prenosi Rojters.

- Ovo ćemo definitivno imati više u uslovima globalnog zagrevanja - saopštila je jedna od vođa projekta Friderike Oto, klimatolog sa Univerziteta u Oksfordu.

S obzirom na to da ekstremni vremenski događaji dominiraju u vestima poslednjih nekoliko godina, naučnici su pod sve većim pritiskom da tačno odrede koliko su klimatske promene odgovorne za njih.

Samo tokom prošle godine naučnici su potvrdili da su američka suša, smrtonosni kanadski toplotni talas i požari širom sibirskog Arktika pogoršani zagrejanom atmosferom.

Padavine u Evropi od 12. do 15. jula izazvale su poplave koje su odnele kuće i dalekovode, a više od 200 ljudi je poginulo, uglavnom u Nemačkoj, dok je na desetine njih nastradalo u Belgiji i hiljade je takođe bilo primorano da napusti svoje domove u Holandiji.

Iako je ova poplava bila bez presedana, 39 naučnika WWA otkrilo je da su lokalni obrasci padavina veoma promenljivi.

Oni su sproveli svoju analizu na širem području koje se proteže kroz delove Francuske, Nemačke, Belgije, Holandije, Luksemburga i Švajcarske, a koristili su lokalne vremenske zapise i računarske simulacije da uporede julski poplavni događaj sa onim što se moglo očekivati u svetu na koji klimatske promene nisu uticale.

Budući da topliji vazduh zadržava više vlage, letnji pljuskovi u ovom regionu sada su tri do 19 odsto teži nego što bi bili bez globalnog zagrevanja, i verovatnoća za ovakve ekstremne padavine se povećava od 1,2 do devet puta - ili od 20 do 800 odsto, a taj široki raspon neizvesnosti delimično je objašnjen nedostatkom istorijskih zapisa, saopštili su naučnici.

- Ovo istraživanje potvrđuje da je globalno zagrevanje odigralo veliku ulogu u katastrofi sa poplavama - rekao je Stefan Ramstorf, naučnik i okeanograf sa Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja na klimu, koji nije bio uključen u studiju.

On je rekao da je ovo je u skladu sa nalazom nedavnog izveštaja UN panela za klimu, koji je otkrio da su se ekstremne padavine povećale u celom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)