MERKELOVA KOD PUTINA: Opasnost od nove izbegličke krize jedna od glavnih tema razgovora

B. Vlahović

20. 08. 2021. u 08:46

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas stiže u oproštajnu posetu kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

МЕРКЕЛОВА КОД ПУТИНА: Опасност од нове избегличке кризе једна од главних тема разговора

Foto: EPA

Uoči dolaska u Rusiju Merkelova se pripremila za novu prioritetnu temu razgovora sa Putinom, a to je situacija u Avganistanu i opasnost od novog velikog talasa izbeglica iz te zemlje, koji bi mogao da napravi velike probleme evropskim zemljama.

Pre dolaska u Moskvu, Merkelova je priznala da je povratak vojske SAD i saveznika iz  Avganistana izazvao efekat domina i da sada treba tesno sarađivati sa Rusijom, kako bi se sprečila nova izbeglička kriza. Takav stav ima i predsednik Francuske Emanuel Makron.
Merkelova je i do sada često isticala da se nijedan veliki regionalni problem ne može rešiti ako se ne uključi Rusija.  
Osim Avganistana, na dnevnom redu je rešavanje problema Donbasa. Angela Merkel i Emanuel  Makron se zalažu da se realizuju Minski dogovori, po kojima bi stanovnici Donbasa dobili određenu autonomiju. Međutim, ukrajinsko rukovodstvo pod pritiskom tamošnjih nacionalista ne želi da da bilo kakvu autonomiju Donbasu, već uskraćuje prava Rusima, koji žive u toj zemlji.
U nedelju Angela Merkel putuje u Kijev, gde će o tome razgovarati i sa Zelenskim. Tamo su  ljuti na nemačku kancelarku jer nije sprečila završetak „Severnog toka-2“  i, kako kažu u Kijevu, više je mislila o nemačkim interesima da dobiju jeftiniji gas.
Za 16 godina vladavine nemačka kancelarka je 19 puta posetila Rusiju. U poslednjih osam godina Merkelova i Putin su preko telefona razgovarali čak 67 puta. Poređenja radi, u  poslednje tri godine vladavine američkog predsednika Trampa, Merkelova je sa njim telefonom razgovarala samo 10 puta. Prvi puta se srela sa Putinom 2001. još dok je bila lider opozicije u nemačkom parlamentu. Dok su drugi bili oduševljeni Putinovim govorom na nemačkom jeziku u Bundestagu, Merkelova je bila skeptik i kazala je da je to govor tipičnog bivšeg pripadnika KGB. Kancelarka je postala 2005. godine i od tada su njihovi susreti i telefonski razgovori bili sve češći.
Merkelova je rođena u Istočnoj Nemačkoj i dobro govori ruski. Zbog toga ona mnogo bolje razume ruske političare, mada se za nju ne može reći da je bila naklonjena Rusima. Kao disciplinovana Nemica, pridružila se američkom ratu sankcijama protiv Rusije, koje iskreno govoreći nisu donele efekat kakav su hteli i očekivali u Vašingtonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri