TALIBANI NA 130 KILOMETARA OD KABULA: Vlada traži borbene helikoptere od Rusije, islamisti kontrolišu 65 odsto zemlje

Novosti onlajn/Tanjug

12. 08. 2021. u 17:15

POBUNjENICI iz pokreta "Taliban" (organizacija zabranjena u Rusiji) zauzela je grad Gazni i sada se nalazi na 130 kilometara od prestonice Avganistana, javlja AP.

ТАЛИБАНИ НА 130 КИЛОМЕТАРА ОД КАБУЛА: Влада тражи борбене хеликоптере од Русије, исламисти контролишу 65 одсто земље

Foto: Ministarstvo odbrane

Preuzimanje kontrole nad Gaznijem je strateški važna pobeda za talibane, pošto oni sad kontrolišu autoput koji povezuje Kabul sa jugom zemlje.

Pri tom, kako navodi AP, za sada talibani ne predstavljaju neposrednu vojnu pretnju za sam Kabul. Ipak, u ovom trenutku oni kontrolišu već oko dve trećine teritorije Avganistana i nešto manje od trećine administrativnih centara avganistanskih provincija.

Agencija podseća da, prema ocenama američke obaveštajne službe, u narednih 30 dana talibani mogu prići Kabulu. Pored toga, u slučaju da se ova dinamika nastavi, oni u narednim mesecima mogu zauzeti celu teritoriju Avganistana. Američke službe ne isključuju da, na kraju, vladinim snagama može ostati samo Kabul i još nekoliko gradova.

Međutim, ni zvanična vlada ne sedi skrštenih ruku. Šef diplomatije Avganistana Hanif Atmat saopštio je u intervjuu ruskom radiju "Eho Moskva" da je Kabul spreman da kupi borbene helikoptere od Moskve.

Foto Tanjug/AP

-Radi jačanja naše ratne avijacije zatražili smo od ruske strane nove helikoptere. I prirodno, mi ćemo kupiti helikoptere našim resursima, našim novcem. Očekujem odgvoor od Rusije po ovom pitanju, rekao je Atmat.

Talibanske snage sada kontrolišu 65 odsto Avganistana.

Talibani su preuzeli kontrolu nad osam glavnih gradova avganistanskih provincija, što je tempo koji je iznenadio američke zvaničnike, preneo je Rojters.

Nakon 20 godina zapadnog vojnog prisustva i milijarde dolara potrošenih na obuku avganistanskih snaga, mnogima je teško da objasne zašto je došlo do kolapsa regularnih snaga, koje ponekad u stotinama beže sa bojnog polja, naveo je AP.

Borbe su uglavnom pale na leđa malih grupa elitnih snaga i avganistansko vazhuhoplovstvo.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...