RUSIJA SE SPREMA I ZA „SUDNJI DAN“: Grade avion za slučaj nuklearnog rata i samo od delova iz domaće proizvodnje!

Novosti online

26. 07. 2021. u 23:19

RUSIJA radi na novom tipu aviona “Sudnjeg dana” koji uzima u obzir pojavu modernih sredstava veze i obrade informacija, uključujući one iz kosmosa.

РУСИЈА СЕ СПРЕМА И ЗА „СУДЊИ ДАН“: Граде авион за случај нуклеарног рата и само од делова из домаће производње!

Foto: Arhiva

Razlog je, kako ističu ruskih eksperti, činjenica da dok god ima nuklearnog oružja nisu zaustavljene kazaljke na satu „Sudnjeg dana“.

Rad na novom avionu za komandovanje trupama u slučaju nuklearnog rata već je počeo u Voronježu, saopštio je Sputnjiku izvor iz odbrambeno-industrijskog kompleksa. „Ruske Vazdušno-kosmičke snage dobiće dva vazdušna komandna punkta na bazi Il-96-400M. Jedan od njih je u proizvodnji“, saopštio je sagovornik, napominjući da u budućnosti nije isključeni ni naručivanje trećeg aviona tog tipa.

 

Novi avion za komandovanje u slučaju nuklearnog napada

Ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Andrej Gubin ocenjuje da je plan o takvom tipu aviona veoma aktuelan.

- Komandni punktovi koji postoje u ovom trenutku – a ima ih nekoliko različitih vrsta i modifikacija uključujući “Zveno 3S” služe za najviši nivo, za državni vrh i najvišu vojnu komandu, za njihov rad u borbenim uslovima - navodi vojni analitičar.

Gubin objašnjava da je osnov za novi avion Il-80 koji će biti značajno usavršen i opremljen modernijom opremom. Takođe će biti poboljšane njegove karakteristike što se odnosi na domet, koji će biti udvostručen, vreme patroliranja i bolji sistem veze.

Član ekspertskog saveta pri kolegijumu Vojno-industrijskog kompleksa Rusije Viktor Murahovski kaže da su takvi avioni namenjeni za predsednika, ministra odbrane i načelnika Generalštaba kako bi se u slučaju nuklearnog sukoba obezbedilo da se bez prekida upravlja državom, trupama i strateškim nuklearnim snagama.

Radio-kompleks u novom avionu omogućiće da se predaju naredbe trupama, uključujući stratešku avijaciju, mobilne i podzemne raketne silose, podmornice-nosače strateškog nuklearnog naoružanja u radijusu od 6.000 kilometara.

Ilustracija, Foto: Tanjug

 

 

Komponente aviona isključivo od ruskih proizvođača

Novi avioni su predviđeni za evakuaciju najvišeg rukovodstva zemlje i upravljanje snagama u slučaju uništavanja kopnene i satelitske infrastrukture. Imaju mogućnost dopune goriva u vazduhu i tokom leta ih prate lovci. Andrej Gubin ukazuje i na još jednu prednost perspektivne letelice.

- U izradi novog aviona, koliko je meni poznato, biće korišćeni u potpunosti ruske komponente, što će omogućiti da sistemi veze budu bezbedni od nepoželjnog uticaja i za bilo kakvo prisluškivanje. Ti sistemi veze sklapaće se potpuno autonomno, ne zaviseći ni od koga - ističe Gubin.

On naglašava da je slična tehnička sredstva neophodno imati u sastavu naoružanja dok god se ne zaustave simbolične kazaljke na satu „Sudnjega dana“.

- U dogledno vreme ne može se očekivati da svet bude oslobođen nuklearnog oružja koje legalno poseduje pet zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN, ali i neke države koje ga imaju mimo dogovora o neširenju. Takođe, u ovom trenutku avion poput ovog, sa komandnim punktovima u vazduhu, imaju SAD i Rusija, budući da je potencijalno moguć globalni sukob uz primenu nuklearnog oružja. A bez obzira na sve miroljubive izjave, bez obzira na porast humanističkih raspoloženja u svetu, dok god ima nuklearnog oružja prisutna je i konfrontacija u nuklearnoj sferi kao i pretnja od „nuklearnog mraka“ - konstatuje Gubin.

Viktor Murahovski ističe da je potreba za avionom „Sudnjega dana“ vezana za pojavu nove generacije sredstava veze i obrade informacija, između ostalog i iz kosmosa. On precizira da je reč o novim satelitskim tipovima veze i sistemima kosmičke navigacije kao što je GLONASS, a osim toga na raspolaganju su i nova sredstava za obradu podataka što sve nalaže da se izgradi novi komandni punkt koji bi bio prilagođen toj novoj opremi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave