LUKAŠENKO OŠTRO IZRIBAO ŠEFA DIPLOMATIJE: Pokušavao da Belorusiju okrene ka Zapadu, sada je "na ledu"

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

21. 07. 2021. u 11:52

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko oštro je kritikovao ministra spoljnih poslova Vladimira Makeja na savetovanju o prioritetima spoljne politike. Makej je ministar spoljnih poslova od 20 avgusta 2012.

ЛУКАШЕНКО ОШТРО ИЗРИБАО ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ: Покушавао да Белорусију окрене ка Западу, сада је на леду

Foto: Arhiva

Uoči početka izborne predsedničke kampanje Vladimir Makej sugerisao je Aleksandru Lukašenku da pojača kontakte sa SAD, zatim pribaltičkim zemljama kao i zapadnom Evropom. Bilo je to vreme kada je Lukašenko govorio o "mnogovektornosti spoljne politike" Belorusije. Lukašenka su Makej i prozapadni političari nagovarali da poboljša odnose sa Vašingtonom i inače sa Zapadom.

Obraćajući se ministru Makeju predsednik Lukašenko je kazao: "Ništa od toga što ste mi savetovali nije profunkcionisalo. Šta je to bila dezinformacija? Gde su sada vaši predlozi, kontakti, aktivnosti za širenje i jačanje imidža, rad sa analitičkim institutima? Možda su vas prosto koristili a vi to niste shvatili" - kazao je Lukašenko rukovodiocu beloruske diplomatije.

Lukašenko je zamerio svojim diplomatima što nisu oštro reagovali kada su gradonačelnik Rige Martiniš Stakis i ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevič 24. maja skinuli i pocepali belorusku zastavu – u vreme svetskog prvenstva u hokeju - i na njeno mesto postavili belo-crveno-belu zastavu beloruskih nacionalista.

- Morao je reagovati beloruski ambasador ali ni Ministarstvo spoljnih poslova se nije oglasilo. Tek kad sam ja reagovao oglasilo se i ministarstvo - kazao je Lukašenko. On je upitao ministra Makeja: "Zar vam predsednik treba naređivati šta da radite".

Predsednik Lukašenko je kritikovao Ministarstvo spoljnih poslova za slabu analitiku. Osim toga u nizu beloruskih ambasada oseća se apatija personala.

Neosporno je da je u jednom trenutku ministra Makeja bio glas da je prozapadno orijentisan. Ali, kad su u avgustu u Belorusiji bili nemiri na sastanku beloruskih diplomata ministar Makej je jasno rekao da svi oni koji nisu saglasni sa politikom koju vodi rukovodstvo zemlje moraju da daju ostavku. Dva saradnika centralnog aparata Ministarstva spoljnih poslova Belorusije su bili oterani iz službe jer su se pridružili onima koji su protestovali protiv nasilja policije. U novembru 2020. Makej je govorio da zbog pritiska sa Zapada Belorusija može prekinuti saradnju sa EU. U januaru 2021. Makej je optužio zapadne diplomate da podstrekavaju demonstrante na nerede u Belorusiji.

Interesantno je da je u februaru 2021. bivši ministar kulture Belorusije i ambasador u Francuskoj Pavel Latuško koji je pobegao u inostranstvo izjavio da je Makej licemer i ranije je više puta iznosio antiruske poglede zalažući se za uspostavljanje odnosa sa zapadom. Ali posle izbora u Belorusiji okrenuo se ka Rusiji.

Posle svega nameće se pitanje znači li Lukašenkova oštra kritika ministra Makeja i kraj njegove političke karijere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri