NAREĐENA MOBILIZACIJA, RUSI UKOPAVAJU TENKOVE NA GRANICI: Rezervisti dignuti na noge, kreće njih 20.000! (VIDEO)

Novosti online

20. 07. 2021. u 21:40

OKO 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon.

НАРЕЂЕНА МОБИЛИЗАЦИЈА, РУСИ УКОПАВАЈУ ТЕНКОВЕ НА ГРАНИЦИ: Резервисти дигнути на ноге, креће њих 20.000! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Poligon se nalazi na avganistanskoj granici. Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli obrambene pozicije, piše moskovski list "Komersant".

Rusija je nakon odluke SAD i NATO da se povuku iz Avganistana te napredovanja talibana na svim pravcima objavila da će zaštititi svoje saveznike i sprečiti mogući rat ili uticaj talibana na države Srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog uticaja.

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Avganistanu.

Osim toga, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, delimičnu mobilizaciju rezervnog sastava vojske i na granicu poslao još oko 20 hiljada rezervista. Rusija koristi situaciju pa je pojačala svoje vojno i političko prisustvo u Tadžikistanu i celoj regiji.

Ovih dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska počeće vojne vežbe uz južnu granicu s Avganistanom, a početkom avgusta već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vežbe.

Poslednjih dana mnogi Avganistanci, među kojima je i puno vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbegličku i humanitarnu krizu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć "srednjoazijskim saveznicima", ali uz opasnost od talibana i uticaja Islamske države, rekao je kako se uz "radikalno islamsku opasnost" povećava i "narkoopasnost".

Naime, Tadžikistan je na putu avganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora finansiranja.

Lavrov povlačenje američkih snaga iz Avganistana proglašava "američkim porazom i fijaskom", a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je "odgovor na to pitanje očigledan".

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti