PENTAGON POTVRDIO: Osumnjičeni za ubistvo predsednika Haitija obučavani u SAD

Novosti onlajn

16. 07. 2021. u 14:55

BIVŠI kolumbijski vojnici osumnjičeni za atentat na Haitiju spadaju u hiljade vojnika iz te zemlje koji su prošli američku vojnu obuku.

ПЕНТАГОН ПОТВРДИО: Осумњичени за убиство председника Хаитија обучавани у САД

Foto: Tanjug/AP

Neki od bivših kolumbijskih vojnika koji su uhapšeni zbog sumnje da su umešani u atentat na predsednika Haitija učestvovali su u programu obuke sa američkom vojskom, navode iz Pentagona.

Mali broj privedenih Kolumbijaca „učestvovao je u programima američke vojne obuke i obrazovanja, dok su služili kao aktivni članovi kolumbijskih vojnih snaga“, rekao je potpukovnik vazduhoplovstva Kenet Hofman, portparol Pentagona. Pukovnik Hofman rekao je da su ove podatke otkrili u bazi podataka o obuci. Naveo je da je istraga u toku i da ne može da pruži dodatne detalje, prenosi „Volstrit džurnal“.

Američka vojska je šest decenija obučavala hiljade pripadnika kolumbijskih trupa, u Kolumbiji i u SAD. U junu su kolumbijski vojnici otputovali u Fort polk u Luizijani da bi trenirali zajedno sa svojim američkim kolegama, navodi američka vojska.

Kolumbija je glavni strateški saveznik Vašingtona u regionu, od 2000. godine prima milijarde dolara američke pomoći, od čega je većina otišla njenim vojnim i policijskim snagama da povuku gerilu koja je pre nekoliko godina kontrolisala teritoriju. Obaveštajni podaci kolumbijske vojske koji rade sa američkom opremom, obukom i drugom pomoći bili su ključni u operacijama koje su neutralisale trgovce drogom.

Vlasti Haitija saopštile su da je najmanje 18 Kolumbijaca, od kojih su neki bivši pripadnici vojske, uhapšeno zbog umešanosti u atentat na predsednika Žovenela Moiza 7. jula.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)