ŠAOMI PRETEKAO EPL: Kinezi dominiraju na globalnom tržištu pametnih telefona

Tanjug

16. 07. 2021. u 09:54

KINESKI proizvođač pametnih telefona Šaomi postao je drugi najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromesečju 2021, pretekavši Epl, pokazao je novi izveštaj analitičke kompanije Kanalis.

ШАОМИ ПРЕТЕКАО ЕПЛ: Кинези доминирају на глобалном тржишту паметних телефона

Foto: Depositphotos

Šaomi je u periodu april-jun imao 17 posto udela u globalnim isporukama smartfona, potisnuvši na treće mesto Epl, čiji je udeo iznosio 14 procenata. Južnokorejski Samsung je, s udelom od 19 odsto, zadržao prvu poziciju, prenosi CNBC.

-Šaomi ubrzano povećava svoje poslovanje u inostranstvu, naveo je direktor za istraživanja u Kanalisu, Ben Stenton, u saopštenju za medije, napominjući da su isporuke ove kompanije u Latinskoj Americi porasle za 300 posto na godišnjem nivou, a u Zapadnoj Evropi za 50 procenata.

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabeležio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta, Samsung za 15 odsto, a Epl za samo 1,0 posto.

Stenton, međutim, smatra da je slika o Šaomijevom udelu na globalnom tržištu smartfona iskrivljena orijentacijom te firme na masovno tržište na kojem je cena njenih telefona za 75 posto niža od Eplove. Ova kompanija, sa sedištem u Pekingu, pokušava sada da se probije i na luksuzno, premijum tržište smartfona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!