PARLAMENTARNI IZBORI U BUGARSKOJ: Da li će ovog puta biti formirana vlada?

Novosti onlajn

12. 07. 2021. u 15:38

FORMIRANJE vlade u Bugarskoj neizbežno je nakon održavanja ponovnih parlamentarnih izbora, smatra bugarski sociolog Kinčo Stojčev.

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У БУГАРСКОЈ: Да ли ће овог пута бити формирана влада?

Foto Arhiva

U izgledu je formiranje manjinske vlade pod jakom kontrolom parlamenta, ocenio je on.

Prema mišljenju stručnjaka, parlament će ovog puta uspeti da formira stalnu vladu.

-Čini mi se da neće biti formirana koalicija, verovatnije će doći do formiranja manjinske vlade koja će dobiti podršku parlamenta. Imaćemo izvršnu vlast koja će biti pod stalnom, snažnom kontrolom parlamenta. Biće vraćena uloga parlamenta Bugarske“, rekao je Stojčev za Bugarski nacionalni radio.

SUDBINE KLJUČNIH PARTIJA

Aktualna tehnička vlada u potpunosti može da se ispostavi kao prototip buduće vlade, dodao je sociolog.

Što se tiče dalje sudbine ključnih partija, Stojčev je rekao da GERB „ne odlazi u prošlost”, već će, kako kaže, prestati da bude stranka koja se bavi imenovanjima i razrešenjima i za koju parlament služi samo kao pečat prilikom donošenja odluke.

Nova stranka „Ima i ovakvih ljudi“ koja skoro da je otela pobedu Borisovu, načiniće mnogo grešaka jer je reč o potpuno novoj političkoj formaciji, zaključio je ekspert.

PREDLOŽENA NOVA FUNKCIJA - MINISTAR ZA ROMSKA PITANJA

Istovremeno, televizijski voditelj Slavi Trifonov koji je na čelu stranke „Ima i ovakvih ljudi“ izjavio je da ne namerava ni sa kim da stvara koalicije i da je stranka već iznela svoj predlog za buduću vladu.

NJegova partija, koja je na parlamentarnim izborima zauzela drugo mesto, predlaže da na čelo vlade dođe bivši vicepremijer i nekadašnji ministar ekonomije Nikolaj Vasiljev.

Treba pomenuti da u predloženoj vladi, pored ostalih ministara, postoji i nova funkcija - ministar za romska pitanja (bez portfelja). Konkretno, predloženo je da neurolog romskog porekla Antonija Valentinova zauzme tu poziciju.

Bugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji.

Ranije je stranka VMRO BND na čelu sa bivšim ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovim često oštro govorila o integraciji romskog stanovništva. Čak je predlagala parlamentu da usvoji strategiju koju je partija specijalno osmislila, u kojoj se predlažu mere za kontrolu nataliteta među Romima. Romska zajednica je predložene mere nazvala diskriminacionim.

Podsetimo, u Bugarskoj su 11. jula održani vanredni parlamentarni izbori. Prema rezultatima prebrojavanja 95 odsto glasova na prvom mestu je partija GERB bivšeg premijera zemlje Bojka Borisova (23.91 odsto), na drugom mestu je stranka „Ima i ovakvih ljudi“ TV voditelja Slavija Trifonova (23.66 odsto), a treća je Bugarska socijalistička partija (13.63 odsto).

Na parlamentarnim izborima 4. aprila ispostavilo se da je raspored ključnih snaga u parlamentu bio isti, međutim, GERB nije uspeo da obezbedi podršku drugih stranaka za formiranje parlamentarne većine i vlade, a „Ima i ovakvih ljudi“ i BSP odbili su mandat za formiranje vlade. Kao rezultat, predsednik Bugarske Rumen Radev imenovao je tehničku vladu na čelu sa Stefanom Janevom.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)