STRAH POVEĆAO VAKCINACIJU: U Moskvi i treća doza protiv kovida 19, dele i automobile

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

02. 07. 2021. u 07:00

U MOSKVI je juče počela ponovna vakcinacija onih koji su cepljeni pre šest meseci ili su pre pola godine prebolovali virus korona.

СТРАХ ПОВЕЋАО ВАКЦИНАЦИЈУ: У Москви и трећа доза против ковида 19, деле и аутомобиле

Foto Tanjug/AP

Na 12 mesta građani Moskve mogu da dobiju ponovo vakcinu "sputnjik V" ili "sputnjik lajt". Razlog za ponavljanje vakcinacije je što posle šest meseci počinje da pada broj antitela kod vakcinisanih osoba.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško objasnio je da će se posle stabilizacije situacije u Rusiji i kada se dostigne kolektivni imunitet, građani vakcinisati protiv korone jednom godišnje.

U Rusiji je planirano da se 60 odsto stanovništva vakciniše do kraja avgusta. Ali interes za vakcinaciju, pogotovo kod mlađih ljudi je bio slab. Tek kad su bolnice počele da se ponovo rapidno pune obolelima od korone i broj zainteresovanih za vakcinaciju se povećao. Sada je najveći interes za vakcinaciju u Moskvi, Podmoskovlju, Baškiriji, Čečeniji i Tjumenskoj oblasti. U poslednjih 45 dana u Moskvi je vakcinisano oko dva miliona ljudi.

Jedan od razloga rasta broja vakcinisanih je što vlasnici kompanija insistiraju da se zaposleni cepe. Drugi razlog je što uvođenjenjem QR kodova oni koji nisu vakcinisani neće moći da ulaze u restorane, kafiće, na priredbe...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri