BILD: Dok Nemačka ćuti, Kurc oštar prema izbeglicama

Tanjug

01. 07. 2021. u 09:52

NAKON ubistva 13-godišnje devojčice u Beču, za šta su osumnjičeni avganistanski tražioci azila, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je oštro reagovao, dok Nemačka, nakon islamističkog napada u Vircburgu pokušava da skrene pažnju sa problema, ocenjuje nemački dnevnik "Bild".

БИЛД: Док Немачка ћути, Курц оштар према избеглицама

Foto: Tanjug/AP

 - Obećavam da će počinioci biti najoštrije kažnjeni. Ja nikada neću dozvoliti obustavu proterivanja u Avganistan i omeškavanje zakona o azilu prema podnosiocima molbi za azil koji prekrše zakon - poručio je Kurc.

"Bild" ističe da Kurc izgovara ono što se nemački političari retko kada usuđuju.

Nakon napada nožem na građane u Vircburgu, nemačka kancelarka Angela Merkel obratila se javnosti samo preko svog portparola Štefena Zajberta.

I pored jasnih naznaka da se radi o islamističkom napadu, ona je govorila o "napadaču" i o "stravičnom činu koji je usmeren protiv ljudskosti i svake vere", podseća list.

Kurc je za "Bild" kazao da nema mesta pogrešnoj toleranciji, i da ne treba žrtve pretvarati u počinioce dela.

Ukazao je da je nakon ubistva devojčice bilo pojedinaca koji su upitali zašto je devojka bila sama i da li roditelji snose saodgovornost, kao i da su izbeglice zasigurno traumatizovane.

 - S tim u vezi mogu samo reći da se gadim takvih izjava - poručio je Kurc.

Kada je reč o ponašanju nemačke vlade politolog iz Drezdena Verner Pacelt objašnjava uzdržanost time da bi kritika muslimana odmah bila označena "islamofobijom i rasizmom", kao i da, kada se nedovoljno jasno napravi razlika između muslimana i islamističkog terorizma sledi optužba da se radi predrasudama.

Takođe su i drugi eksperti ukazivali da Nemačka ćuti, jer ne želi da ukaže na grešku napravljenu prijemom prevelikog broja izbeglica koji nisu spremni da se integrišu.

Inače austrijska vlada za danas je zakazala sastanak sa ekspertima kako bi razmotrila problem podnosilaca molbi za dobijanje azila koji krše zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...