POSLEDICE ĆE BITI POGUBNE: Gutereš traži da se pomoć Siriji produži za još godinu

Tanjug

24. 06. 2021. u 00:22

GENERALNI sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je od Saveta bezbednosti UN da se operacija prekogranične isporuke humanitarne pomoći Siriji produži za još godinu dana upozorivši da bi izostanak takve odluke bio poguban za milione ljudi.

ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ БИТИ ПОГУБНЕ: Гутереш тражи да се помоћ Сирији продужи за још годину

Foto:; EPA

Operacija isporuke pomoći Siriji ističe 10. jula i Gutereš se obratio 15-članom SB jer se očekuje spor zapadnih članica sa Rusijom i Kinom oko produžetka ove operacije, prenosi Rojters.

SB je 2014. godine prvi put odobrio operaciju pomoći Siriji preko četiri granična punkta, ali prošle godine je zbog protivljenja Rusije i Kine ukinuta dostava pomoći na ta tri punkta i obavljala se samo na graničnom prelazu između Turske i Sirije koji je vodio u teritoriju pod kontrolom pobunjenika na severozapadu Sirije.

Rusija, koja je saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada, nije bila saglasna sa prekograničnim isporukama pomoći tvrdeći da je moguće isporučivati pomoć u severne delove Sirije i iz glavnog grada Damaska.

Istovremeno je kineski ambasador u UN Žang Džun postavio pitanje opravdanosti uvođenja unilateralnih sankcija Siriji i ocenio da je dvolično "biti zabrinut za humanitarnu pomoć, a uvoditi unilateralne sankcije".

UN i humanitarne organizacije su upozorile da nema adekvatne zamene za program prekograničnih isporuka pomoći Siriji.

- Ukoliko operacija isporuke humanitarne pomoći ne bude produžena to će imati surove posledice, jer će biti prekinute spasonosne humanitarne isporuke koje su od životne važnosti za 3,4 miliona ljudi na severozapadu Sirije - upozorio je danas pomoćnik generalnog sekretara UN zadužen za humanitarnu pomoć Rameš Radžasingam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom