ERDOGANOVA "NOVA ERA" S AMERIKOM: Ankara traži od SAD poštovanje suverenih prava

D. D. S.

22. 06. 2021. u 12:23

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska i Sjedinjene Države ulaze u "novu eru" odnosa koji su se, dodao je, pogoršali poslednjih godina, iako su saveznici u NATO. Erdogan je, istovremeno, pozvao SAD na poštovanje suverenih prava Turske, aludirajući na kupovinu ruskog oružanog sistema S-400, dok je zatražio podršku SAD u borbi Ankare protiv kurdskih grupa u Siriji koje Turska smatra teroristima.

ЕРДОГАНОВА НОВА ЕРА С АМЕРИКОМ: Анкара тражи од САД поштовање суверених права

Foto: Depositphotos/Printscreen

Govoreći nekoliko dana posle prvog susreta s američkim kolegom Džozefom Bajdenom  tokom samita NATO u Briselu, Erdogan koji se suočava sa ekonomskim padom je u govoru koji je prenosila televizija rekao:

- Složili smo se da ne postoji pitanje koje ne možemo prevazići i da su, naprotiv, područja saradnje veća i profitabilnija - kazao je Erdogan.

Dugogodišnji saveznici ne slažu se oko podrške SAD kurdskim borcima u Siriji, turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400 koja je razljutila Vašington i dovela do sankcije visokim turskim zvaničnicima odbrambene industrije i zabrane vojnih izvoznih dozvola. Ankara, s druge strane, tvrdi da su kurdski borci u Siriji samo nastavak decenija oružane pobune Kurda u Turskoj.

- Verujemo da smo otvorili vrata nove ere sa Sjedinjenim Državama na pozitivnoj i konstruktivnoj osnovi - zaključio je Erdogan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?