EKONOMIJA NASTAVLJA OPORAVAK: Slovačka centralna banka očekuje rast od 4,5% ove godine

Tanjug

22. 06. 2021. u 13:39

SLOVAČKA ekonomija nastavlja oporavak i ove godine će porasti po stopi od 4,5 posto, saopštili su danas guverner centralne banke Slovačke (NBS) Peter Kazimir i viceguverner Ludovit Odor na konferenciji za novinare.

ЕКОНОМИЈА НАСТАВЉА ОПОРАВАК: Словачка централна банка очекује раст од 4,5% ове године

Foto: Jutjub printskrin

Oni su na predstavljanju letnjih ekonomskih i monetarnih projekcija za 2021, naveli da se za 2022. predviđa godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,9 procenata, a za narednu godinu rast od 3,8 posto, prenosi slovačka agencija TASR.

Slovačka bi trebalo, kako je rečeno, da se vrati na pretkrizni nivo 2023. godine.

NBS je istakla da su rizici koji mogu da ometu ekonomski rast - nedovoljan nivo vakcinacije stanovništva, potencijalni treći talas pandemije korona virusa na jesen i nestašica komponenata, uglavnom u industriji.

 - Tu je još jedan fenomen koji se vratio nakon niza godina, a to je inflacija. Cene robe i usluga počele su naglo da rastu, ali po našem mišljenju nema razloga za paniku - rekao je Kazimir, dodajući da će porast cena usporiti za nekoliko meseci.

Slovački guverner je ocenio da je situacija na tržištu rada nešto gora nego prošle godine, uglavnom zbog viška zaposlenih u javnom sektoru.

Centralna banka procenjuje da će plate u Slovačkoj porasti ove godine za oko 5,9 odsto nominalno, odosno za oko 3,0 procenta realno.

Viceguverener Odor je napomenuo da su ekonomski rezultai u prvom kvartalu ove godine bolji nego što se očekivalo, i da su očekivanja i pokazatelji vrlo optimistični.

Prema NBS, stopa vakcinacije je bila važan kriterijum u izradi novih projekcija, pri čemu osnovni scenario pretpostavlja stopu vakcinacije populacije od 60 procenata, a pesimističan stpopu od 45 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!