RAZGOVOR SA PUTINOM BIO SNISHODLJIV: Dok Bela kuća ističe "praktičnost" sastanka, mediji i Tramp su mnogo oštriji prema Bajdenu

D. SAVIĆ

17. 06. 2021. u 22:42

PUTIN je u Ženevi dobio upravo ono što je želeo i zato je samit napustio sa ogromnom diplomatskom pobedom, stav je američkog Si-En-Ena.

РАЗГОВОР СА ПУТИНОМ БИО СНИСХОДЉИВ: Док Бела кућа истиче практичност састанка, медији и Трамп су много оштрији према Бајдену

Bajden insistira da se "Amerika vratila" i da on nije Tramp / Foto AP

Isto misli i bivši predsednik SAD Donald Tramp koji je tokom boravka u Beloj kući "ratovao" upravo sa ovom TV stanicom, ali se sada njihove procene o susretu njegovog naslednika Džozefa Bajdena sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom podudaraju.

Tramp je za "Foks njuz" rekao da SAD nisu dobile ništa na samitu i da su prepustile scenu Rusiji. Ukazao je da SAD nisu uspele da zaustave izgradnju gasovoda "Severni tok 2", što je, kaže, bilo važno uraditi. "Mislim da je to bio dobar dan za Rusiju", zaključio je Tramp.

- Za mnoge Putinove sledbenike, njegov sastanak sa američkim predsednikom izgledaće kao dokaz da su njegovi postupci u potpunosti opravdani. On se razumno složio da sarađuje sa SAD na velikim međunarodnim pitanjima kao što je bezbednost, a obnovio je i konvencionalne diplomatske kanale. I sve to je uspeo dok je isticao nedostatke američkog društva, a branio svoje - navodi Si-En-En.

Bela kuća kao glavnu vrednost razgovora ističe to što je bio "veoma usredsređen, praktičan, bez konflikta".

- Na kraju nisu čitali jedan drugom pripremljene teze i nisu držali monologe o ovom ili onom. To je bila praktična diskusija, usredsređena na različita, veoma važna pitanja - naveo je predstavnik Bele kuće.

Bajden je, međutim, uoči ukrcavanja u vojni avion američkih snaga na putu za Vašington, odgovarajući na pitanje zašto bi sada Moskva želela da sarađuje sa SAD, novinarima rekao da je Rusija trenutno u "veoma, veoma teškom položaju":

- Pritiska ih Kina. Očajnički žele da ostanu vodeća sila - rekao je Bajden.

Agencija Rojters ocenjuje da je šef Bele kuće pokušao da Rusiju ne predstavi kao direktnog konkurenta SAD i da umanji Putinov značaj na globalnoj sceni. Drugi primećuju da bi Bajden mogao da ima poteškoće u paralelnim naporima da zaustavi urušavanje američko-ruskih odnosa i spreči pretnju od nuklearnog sukoba, dok istovremeno snishodljivo razgovara sa Rusijom.

Britanski Bi-Bi-Si zaključuje da je Bajden, za svoju domaću, američku publiku, želeo da dokaže da njegova evropska turneja, zaključena susretom s Putinom, znači da se "Amerika vratila" i da on "nije Donald Tramp".

- Kada se Bajden vraćao predsedničkim avionom u SAD, rekao je: "Odgovorićemo ako Rusija ne želi isto što i mi, u vezi sa sajber sferom, ljudskim pravima i ostalim stvarima". Odgovoriće, ali kako? To nije jasno - zaključuje Bi-Bi-Si.

KRATAK I MUDAR

Uoči poletanja njegovog aviona iz Ženeve Bajden je novinarima koji su ga pritiskali da kaže šta je postigao tokom sastanka sa Putinom, rekao da izgleda treba imati "negativan stav" da biste bili novinar. Ipak, pošto su insistirali da kaže da li je postigao nešto, Bajden je kratko odgovorio "videćemo". Izvinio se se što je bio "kratak i mudar", a zatim novinare nazvao "najsjajnijim ljudima u zemlji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAISI SE OBRATIO NARODU: Ovo je poruka iranskog predsednika