PRONAĐENA DREVNA RIMSKA GRAĐEVINA: Ispod bioskopa u Veroni krije se "minijaturna Pompeja"

Tanjug

15. 06. 2021. u 11:25

DREVNA rimska građevina pronađena je tokom iskopavanja u bivšem bioskopu u Veroni, gradu na severu Italije, u okviru otkrića koje je opisano kao "minijaturna Pompeja".

ПРОНАЂЕНА ДРЕВНА РИМСКА ГРАЂЕВИНА: Испод биоскопа у Верони крије се минијатурна Помпеја

Foto: Printskrin Youtube

Do ovog otkrića se došlo tokom iskopavanja u podrumu bioskopa Astra, koji je u fazi renoviranja nakon što je više od 20 godina bio napušten, prenosi Bi-Bi-Si.

Sa svojim "veličanstvenim zidovima sa freskama", zgrada koja datira iz drugog veka "podseća na minijaturnu Pompeju", rekao je arheološki nadzornik Verone.

Još uvek, međutim, nije jasno kakvu je funkciju imala zgrada, ali stručnjaci kažu da je izgleda preživela požar jer se krov srušio.

Među nalazima je takođe bilo predmeta od ugljenisanog drvenog nameštaja.

- Čini se da je požar okončao prisustvo posete kompleksu - rekao je nadzornik, dodajući da je, uprkos požaru - okruženje očuvano netaknuto, s veličanstvenim bojama zidova sa freskama iz drugog veka.

Pronalazak i dokazi o požaru prouzrokovali su da se podvuče paralela sa drevnom Pompejom, koja je uništena erupcijom vulkana Vezuv u 79. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi