ODBILA 1,6 MILIONA EVRA IZ BUDŽETA: Holandska princeza se odrekla prava na godišnji prihod

Tanjug

12. 06. 2021. u 20:24

PRINCEZA Amalija, naslednica holandskog prestola, odrekla se prava na godišnji prihod, jer bi se ako prihvati, kako je navela, osećala nelagodno.

ОДБИЛА 1,6 МИЛИОНА ЕВРА ИЗ БУЏЕТА: Холандска принцеза се одрекла права на годишњи приход

Foto: Tanjug/AP

Najstarija ćerka kralja Vilem-Aleksandera napisala je premijeru Marku Ruteu da želi da se odrekne prava na 1,6 miliona evra prihoda ličnih i kućnih troškova.

Ona je u četvrtak položila maturu i nakon toga je u pismu navela da ne želi novac dok ne bude imala odgovarajuće kraljevske dužnosti.

Amalija je rekla da nakon završetka škole namerava da pauzira godinu, a zatim započne studije.

-Sedmog decembra 2021. imaću 18 godina i, prema zakonu, dobiću dodatak, napisala je Amalija u pismu koje je objavila holandska javna televizija NOS.

-Smatram da bi to bilo neugodno dok ne činim ništa, dok je drugim studentima puno teže, posebno u ovom periodu korona virusa, dodala je ona.

Rekla je da će godišnje vraćati 300.000 evra prihoda i da neće tražiti 1,3 miliona evra sve dok u ulozi princeze ne bude imala velike troškove.

NOS navodi da je to prvi put da član kraljevske porodice odbija da traži platu i naknadu troškova. Holandska monarhija prestigla je Britaniju kao najskuplju u Evropi, prema studiji iz 2012. godine, piše "Gardijan".

Holandska vlada prošle godine je dogovorila kraljevski budžet od 47,5 miliona evra za 2021. godinu, ne uključujući troškove državnih poseta ili održavanja palata, s tim da je kralj Vilem-Aleksander dobio platu od 998.000 evra i 5,1 milion na ime službenih troškova.

NJegova supruga Maksima dobila je 1,1 milion evra, bivša kraljica Beatriks 1,7 miliona, a Amalija 1,6 miliona evra, preneo je portal Klix.ba.

Pod pritiskom opozicionih stranaka, Rute je pristao na reviziju godišnjih troškova, ali je upozorio na "populističke" opasnosti takve rasprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)