KLIMATSKE PROMENE PRIVLAČE PAŽNJU: NATO objasnio zašto Arktik postaje sve interesantniji

Novosti online

08. 06. 2021. u 08:50

KLIMATSKE promene zajedno sa aktivnostima Rusije i Kine povećavaju pažnju NATO-a za Arktik, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom izlaganja na vašingtonskom Atlantskom savetu.

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ ПРИВЛАЧЕ ПАЖЊУ: НАТО објаснио зашто Арктик постаје све интересантнији

Foto: AP

Podsećanja radi, Atlantski savet je organizacija koja je u Rusiji proglašena kao nepoželjna.

 - Topljenje leda, ujedno sa povećanim ruskim vojnim prisustvom i interesima Kine prema Arktiku, naravno, povećavaju i njegov značaj za NATO - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je istakao da upravo zbog toga države-članice NATO-a sa sve većom pažnjom prate dešavanja na Arktiku i povećavaju prisustvo u tom regionu.

 - Naši saveznici investiraju u nove mogućnosti, od vojnih aviona do patrolnih podmornica i svega što je neophodno kako bi nastavili da sprovode prisustvo u regionu - naglasio je.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u više navrata skretalo pažnju na to da Arktik postaje sve pristupačniji usled klimatskih promena i topljenja leda i da se primećuje povećan broj prisustva oružanih snaga drugih zemalja.

Moskva je takođe mišljenja i da na Arktiku nema potencijala za konflikt, a samim nim ni izazova koji bi zahtevali povećano vojno prisustvo i to nearktičkih država.

(Sputnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)