ERDOGAN NEŠTO OPASNO SPREMA: Turski plaćenici se vratili u Siriju posle ratovanja u Libiji

Novosti online

07. 06. 2021. u 17:31

NA DESETINE sirijskih plaćenika koje podržavaju Turci vratili su se iz Libije prvi put u deset nedelja, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava 7. juna.

ЕРДОГАН НЕШТО ОПАСНО СПРЕМА: Турски плаћеници се вратили у Сирију после ратовања у Либији

Foto: Printscreen/Sputnjik

- Skoro 95 boraca divizije al-Hamza, brigade al-Madžid, divizije Sultan Murad i divizije al-Muetasim, vratilo se u poslednjih 48 sati - navodi se u izveštaju nadzorne grupe sa sedištem u Londonu.

Izvor obavešten po tom pitanju rekao je SOHR-u da povratak plaćenika ne predstavlja početak potpunog povlačenja iz Libije. Prema izvoru, Turska samo rotira raspoređene plaćenike. U Libiju je nedavno poslato oko 100 militanata.

Turska je rasporedila hiljade sirijskih militanata u Libiji između 2019. i 2020. godine kako bi podržala svoje saveznike u sada već ugašenoj Vladi nacionalnog sporazuma. Više od 6.000 plaćenika i dalje se nalazi u ratom razorenoj zemlji.

Prošlog meseca SOHR je otkrio da sirijski plaćenici u Libiji koje podržavaju Turci glume bolest da bi se vratili u svoju zemlju.

Uprkos nedavnom napretku u unutarlibijskom političkom procesu, Turska tek treba da povuče svoje trupe i punomoćnike iz zemlje. Napori SAD i Egipta da reše ovo pitanje još uvek nisu urodili plodom. Čini se da je Ankara odlučna da ostane u Libiji dugoročno.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili