A SADA, DANCI, OBJASNITE! Evropa se uzburkala posle objave da je Kopenhagen špijunirao saveznike po nalogu Amerike

I. STANOJEVIĆ

01. 06. 2021. u 22:45

EVROPA se podigla na noge posle objave da su Danci po nalogu SAD špijunirali lidere zemalja Starog kontinenta!

А САДА, ДАНЦИ, ОБЈАСНИТЕ! Европа се узбуркала после објаве да је Копенхаген шпијунирао савезнике по налогу Америке

Ilustracija / Foto Shutterstock

Pre svih, nemačku kancelarku Angelu Merkel, prisluškujući i njen lični mobilni telefon, kao i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera. Na osudu je naročito naišla činjenica da je vlada u Kopenhagenu navodno već godinama znala da se to dešava, ali nije preduzela ništa da zaštiti glavne političare i državnike svojih evropskih saveznika.

Nemački list "Zidojče cajtung", bio je na listi malobrojnih medijskih kuća na Starom kontinetu kojima je neimenovani izvor u danskoj vojnoj obaveštajnoj službi (FE) dostavio izveštaje iz kojih nedvosmisleno proizilazi da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), uz pomoć Danske, od 2012. do 2014. godine motrila na brojne evropske političare, a posebno one u Berlinu.

Merkelova je, kao i francuski predsednik Emanuel Makron, očekivala zvanično objašnjenje danske administracije, ali je ono izostalo. "Ovo je potpuno neprihvatljivo među saveznicima i evropskim partnerima", ocenio je berlinsko-pariski dvojac. Makron je ukazao na važnost dobrih odnosa između Evrope i Amerike i dodao da "političarima s ove strane Atlantika nije ni palo na pamet da sumnjaju u odnos Vašingtona".

Merkelova je, sebi svojstveno, kako piše "Dojče vele", upotrebila mekši ton i istakla da je od Trine Bramsen, aktuelnog ministra odbrane Danske, dobila uveravanja da će zvanično objašnjenje uskoro uslediti. To, veli ona, daje osnovu ne samo za zaključke o ovoj temi, nego i za buduće odnose poverenja. I komšije na Skandinavskom poluostrvu, takođe zahtevaju odgovore od vlade u Kopenhagenu.

Portparolka ruskog MUP Marija Zaharova u utorak je ocenila da je "američko i dansko špijuniranje evropskih lidera samo vrh ledenog brega".

- Situacija je strašnija i za zemlje članice NATO. Strašnije je mnogo od toga što su pročitali, o čemu pokušavaju da ne govore u NATO i rukovodstvu EU. Čini mi se da je istina mnogo strašnija od toga što se sada pojedinačno pojavljuje u medijima - izjavila je Zaharova.

Po oceni norveške premijerke Erne Solberg, "potpuno je neprihvatljivo da zemlje koje imaju bliske veze i visok stepen saradnje na svim nivoima, smatraju da treba da špijuniraju jedni druge".

Švedski ministar odbrane, Peter Haltkvist je, kako je rekao, u direktnom kontaktu sa danskim Ministarstvom odbrane tražio odgovor na pitanje da li je "danska platforma korišćena i za špijuniranje švedskih političara?"

Danski poslanik Karsten Henge iz levičarske Socijalističke narodne partije, koja podržava vladu, najavljuje da će parlament ispitati ministre odbrane i pravde o ovom slučaju.

Mediji podsećaju da je akcija prisluškivanja, orkestrirana Vašingtonom, sprovedena u godinama dok je sadašnji šef Bele kuće Džo Bajden bio potpredsednik u kabinetu tadašnjeg američkog lidera, Baraka Obame.

SNOUDEN PROZIVA BAJDENA

OBJAŠNjENjE je zatražio i Edvard Snouden, bivši agent NSA koji je u javnost pustio hiljade poverljivih dokumenata 2013. godine i zbog toga snosio teške posledice. "Moralo bi doći do eksplicitnog zahteva za javno iznošenje opsežne informacije ne samo iz ugla Danaca, nego i njihovog starijeg partnera", napisao je Snouden na "Tviteru". On je prozvao američkog predsednika, ističući da je "Džo Bajden dužan da skoru posetu Evropi iskoristi i da pruži podatke o ovoj akciji SAD".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)