RUSKA POSLANICA: Nemci nezadovoljni mešanjem Amerike u "Severni tok 2“

Novosti onlajn

31. 05. 2021. u 22:57

OBJAVLjIVANjE u nemačkim medijima informacije da su SAD špijunirale nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Franka Valtera Štajnmajera svedoči o snažnom nezadovoljstvu Nemaca zbog mešanja Vašingtona u oblast energetske saradnje, uključujući završetak „Severnog toka 2“, izjavila je poslanica Državne dume Elena Panjina.

РУСКА ПОСЛАНИЦА: Немци незадовољни мешањем Америке у Северни ток 2“

Foto RIA

Komentarišući saopštenje o špijuniranju evropskih diplomata Panjina je primetila da se o temi američkog prisluškivanja nemačkih političara aktivno govorilo do 2013. godine, kada je bivši agent CIA Edvard Snouden otkrio dokumenta američke Nacionalne sigurnosne agencije.

- Međutim, zatim su takve vesti nestale iz zapadnih medija. Razlog, očigledno, nije bio odustajanje američkih obaveštajnih službi od ove prakse, već totalna zabrana ove teme u zapadnim medijima. Zanimljivo je da je upravo od tog trenutka na Zapadu počela da se aktivno promoviše tema ‘ruskih agenata’, a potrage za njima počele da liče na simptome paranoje - rekla je članica Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije.

Prema njenom mišljenju, činjenica da su se izveštaji o američkom prisluškivanju saveznika ponovo pojavili u nemačkim medijima „govori o tome da je nemačko strpljenje iscrpljeno“.

- Nezadovoljni su saveznikom koji im izvrće ruke, meša se u oblast energetske saradnje, u oblast suverenih ekonomskih odluka, uključujući završetak ‘Severnog toka 2’... Na taj način, senzacija nije bila toliko otkrivanje nemačkih novinara, koliko činjenica da su upravo sada nemački mediji odlučili da to objave. U Nemačkoj stavljaju do znanja da su se umorili od dosadnog ‘tutorstva’ iz Sjedinjenih Američkih Država - smatra poslanica Državne dume.

Ranije je nemački list „Zidojče cajtung“ saopštio da je američka Nacionalna sigurnosna agencija uz pomoć Danske u periodu 2012-2014. pratila brojne evropske političare, među kojima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, ministar spoljnih poslova (aktuelni predsednik Nemačke) Frank-Valter Štajnmajer i kandidat za kancelara Per Štajnbrik iz Socijaldemokratske partije Nemačke.

Američki predsednik Džo Bajden ranije je priznao da su sankcije „Severnom toku 2“ u ovoj fazi kontraproduktivne, jer je projekat blizu završetka. Sjedinjene Američke Države objavile su 20. maja da su, iz sopstvenih nacionalnih interesa, odustale od uvođenja sankcija operatoru gasovoda, kompaniji „Nord strim 2 AG“. Međutim, zatim je Vašington uveo sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade za projektu „Severni tok 2“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)