AMERIKANCI POVEĆAVAJU UVOZ RUSKE NAFTE: U SAD rekordna prodaja rskog "crnog zlata", bez obzira na sankcije

RUSIJA će ove godine zaraditi više od devet milijardi dolara od prodaje nafte Americi.

АМЕРИКАНЦИ ПОВЕЋАВАЈУ УВОЗ РУСКЕ НАФТЕ: У САД рекордна продаја рског црног злата, без обзира на санкције

Foto: Arhiva VN

U martu 2021 ruske naftne kompanije su prodale Americi 22,938 miliona barela nafte i derivata što je najviše od 2009 godine. Te podatke je potvrdilo američko ministarstvo energetike.Bez obzira na razne sankcije koje Vašington uvodi Rusiji u Americi stalno raste uvoz one ruske robe koja je potrebna američkim kompanijam.

Na tu dvoličnost vlasti u Vašingtonu prvi je javno upozorio Peter Sijarto ministar spoljnih poslova Mađarske koji je otvoreno u Budimpešti kazao bivšem državnom sekretaru Majku Pompeu da Amerikanci teraju male zemlje da uvode sankcije Rusiji a oni povećavaju trgovinsku razmenu.

Lani je Rusija izvezla u Ameriku 196,9 miliona barela nafte a ove godine će ta brojka biti znatno veća.U januaru je Rusija bila na trećem mestu izvoznika nafte u SAD .Ruske kompanije su u prvom mesecu 2021 izvezle u SAD 20,1 milion barela nafte što je bilo 7,9 posto više u odnosu na januar 2020 godine.

Foto: Arhiva VN

Sada je Rusija drugi izvoznik nafte i derivata u SAD odmah posle Kanade koja je prodala Amerikancima 139,869 miliona barela nafte i derivata.Posle Kanade i Rusije na trećem mestu izvoztnika nafte u SAD je Meksiko sa 17.616 miliona barela, a na četvrtom mestu je Saudijska Arabija koja je izvezla u SAD 10,868 miliona barela.

Amerikanci su prvih meseci ove godine znatno povećali uvoz nafte i derivata.I prošle godine Amerikanci su stalno povećavalali nabavku ,,crnog zlazta,,.Što se tiče kupovine od ruskih kompanija 2020 je postignut rekord jer su dnevno kupovali 538 hiljada barela.Tako visok nivo kupovine ruske nafte i derivata nije zabeležen od 2011 godine.

Ispada da što više u Vašingtonu kritikuju Rusiju i uvode joj sankcije tiho bez velikog puibliciteta povećavaju kupovinu ne samo nafte i derivata već i drugih sirovina koje su potrebne njenoj industriji. Poznato je da američka avio-industrija kupuje od Rusija nužni metal.

Samo naivni veruju u priče kako Amerikanci ratuju protiv završetka gasovoda ,, Severni tok-2,, da bi zaštitili ukrajinske interse i primorali ,,Gaspromn,, da koristi stari ukrajinski gasovod za Evropu.Glavni cilj vašingtona je da natera Zapadnu Evropu da kupuje američki tečni gas koji bi se dovozio specijalnim tankerima.Naravno da je taj američki gas skuplji od ruskog ali Amerikanci nastoje da nateraju poslušne Evropljane da plaćaju skuplje ,, plavo gorivo,, i tako dokazuju lojalnost moćnom savezniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba