ISPLIVALI ŠOK PODACI O NASERU ORIĆU: Bivša muslimanska obaveštajna služba ga označila kao kriminalaca, ubijao i svoje u Srebrenici

Novosti online

11. 04. 2021. u 08:58

DEPEŠE bivše muslimanske obaveštajne službe, koje su u posedu ATV-a, pokazuju da je bivši komandant tzv. Armije BiH Naser Orić - u depeši označen kao A-101, smatran odgovornim za šverc, prostituciju i ubistva na području Srebrenice.

ИСПЛИВАЛИ ШОК ПОДАЦИ О НАСЕРУ ОРИЋУ: Бивша муслиманска обавештајна служба га означила као криминалаца, убијао и своје у Сребреници

YouTube

Da ga razotkriju bila je namera i pred Orićevo gostovanje na tadašnjoj TV Tuzla početkom 1996. godine. Obaveštajna služba imala je spremna pitanja za telefonsko uključenje tokom Orićevog gostovanja.

- Kada će A-101 ARBiH vratiti 28 kg zlata otuđenih početkom (tzv.) agresije iz farbike "14. Mart" u Srebrenici? Poznato je da je A-101 držao kontrolu nad svim logističkim bazama, i zašto nije sprečio zloupotrebe u raspodeli humanitarne pomoći koja se umesto podele gladnom narodu prodavala na pijaci u Srebrenici? Zašto je A-101 izdao odobrenja pojedinim licima da u svako doba uzimaju hranu iz magacina dok su ostali stanovnici Srebrenice gladovali? - navodi se u depeši AID-a.

Kako su onda, za humanitarnu katastrofu u Srebrenici bili odgovorni Srbi, pitaju se u Republici Srpskoj. Ta kvalifikacija često se viđala i u optužnicama protiv pripadnika Vojske Republike Srpske.

- Što zaista s druge strane potvrđuje da je Orić i njegova, mogu slobodno reći, banda koja je harala Srebrenicom i ubijala i Srbe, a takođe i određene Bošnjake koji nisu bili lojalni toj kriminalnoj strukturi u stvari i vršila raspodelu, odnosno kasnije prodavala humanitarnu pomoć svom stanovništvu. A što se kasnije stavlja na teret Srbima - rekao je Milorad Kojić, Centar za istraživanje rata.

Depeše pokazuju i da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, jer je velikom količinom oružja gospodario, upravo, Naser Orić.

- Poznato je da je A-101 izdavao naređenja u vreme pada Srebrenice i kako obzirom na veliku količinu naoružanja Srebrenica se nije mogla odbraniti, kada A-101 zna šta je imao u magacinima i za koga je A-101 čuvao ili preprodavao? - kažu u depeši AID-a.

Tadašnja obaveštajna služba za Orića je pirpremila i pitanja o ubistvima muslimana na području Srebrenice, međutim, Orić je uvek uspevao da izbegne da odgovara za svoje postupke. Da su sve ovo znali, pitanje je da li bi u drugom entitetu i pomislili da snime film o svom, kako kažu, "heroju" Naseru Oriću.

(ATV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom