NASA ROVER SLETEO NA MARS: Školarci u Jezeru isprataili spuštanje (VIDEO)

Tanjug

18. 02. 2021. u 23:15

ŠKOLARCI u mestu Jezero u BiH sa velikim uzbudenjem gledali su večeras sletanje rovera Američke svemirske agencije (NASA) na drevno jezersko korito na Marsu koje je ime dobilo po njihovom malom rodnom gradu.

НАСА РОВЕР СЛЕТЕО НА МАРС: Школарци у Језеру испратаили спуштање (ВИДЕО)

Foto: LJ. Smiljanić

Onlajn praćenje sletanja putem video bima, organizovano je u sportskoj sali "Srbija" uz poštovanje epidemioloških mera koje su propisale nadležne institucija, a tom događaju prisustvovali su i predstavnica Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Sanela Dojčinović, tim za vojno civilnu-saradnju ambasade SAD u BiH i predstavnici prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke.

Foto: Tanjug/AP

Manifestaciju su u 19 časova otvorili mladi sportisti iz ove opštine prijateljskom odbojkaškom utakmicom, a ekipe su nosile simbolične nazive - Mars i Zemlja, saopšteno je iz kabineta načelnice opštine Snežane Ružičić.

Načelnica opštine je istakla da je ovaj događaj veoma značajan za opštinu Jezero, oba entiteta BiH i region, a potom je dodelila zahvalnice koje je potpisao ambasador SAD u BiH Erik Nelson najmlađim stanovnicima za kratki video-spot na temu palente Mars, koji je agencija NASA objavila na zvaničnom veb sajtu.

Vest da je krater dobio ime po opštini Jezero u Bosni i Hercegovini, praćenje lansiranja i sletanja rovera, izazvala je veliku medijsku pažnju, što bi, ističe Ružičić, moglo rezultirati budućim realizacijama projekata u oblasti turizma i ekologije u toj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)