HRVATSKI MEDIJI: Hajka na doktorku zbog pisma o uslovima u KB Dubrava

Tanjug

27. 10. 2020. u 17:27

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Хајка на докторку због писма о условима у КБ Дубрава

Foto: AP

NAKON što je anonimna doktorka zagrebačke KB Dubrava uputila pismo na više adresa o lošem stanju u toj bolnici, šefica Klinike za anesteziologiju te medicinske utanove Jasminka Peršec je rekla da se nada da institucije unutrašnjeg nadzora traže autorku pisma.

"Sumnja se na mladu lekarku koja radi u respiratorsnom centru, verujem da će institucije odraditi taj posao", rekla je Peršec sinoć za zagrebačku N1 tv.

Hrvatski portal Index piše da je ova izjava šokirala mnoge, a iz Hrvatskog udruženja bolničkih lekara su za taj medij rekli da će koleginici koja je napisala upozoravajuće pismo pružiti svu raspoloživu pomoć.

Ivana Šmit, predsednica tog udruženja je izjavila da se nada da se u slučaju bolnice Dubrava ne radi o pretnjama uprave ili bilo koje službe prema lekarki ili nekom drugom medicinskom radniku, autoru pisma.

"Ako postoje problemi, nepravilnosti i poteškoće u radu bolnice, onda svaka osoba treba da ima pravo da se požali nadređenima, upravi iš višim instancama. Žalba na neprimerene, neadekvatne uslove rada ne znači da smo automatski nekoga prozvali, potrebni su razgovori o tome kako te uslove popraviti u bolnici u kojoj očito postoje problemi jer se ne radi samo o toj jednoj osobi", rekla je Šmit za Index.

Šmit smatra da su represivne mere i proganjanje autora pisma nedopustivi.

"Druga je stvar što je to dospelo u medije, to je na onome ko je dao u medije, ali ako postoje problemi, treba ih rešavati, a ne skrivati. Obzirom da ne znamo detalje, zasad promatramo ovaj slučaj i sigurno ćemo stati iza svakog našeg kolege ako dođe do represivnih mera od nadležnih", rekla je Šmit.

Iz Hrvatske lekarske komore za Index su rekli da "usred opasnog jačanja epidemije zasigurno nije trenutak da rukovodstvo bilo koje bolnice istražuje ko je rekao da je “car go", već bi bilo nužno da umesto toga provere navode da li je "car go".

Povodom ovog slučaja Index je poslao pitanje direktoru Klinike, ali odgovor, kažu, još nisu dobili.

Tražili su, dodaju, i komentar minitra zdravlja Vilija Beroša, koji je juče rekao da je uputio inspekciju u KB Dubrava koja će utvrditi navode iz pisma, ali da ni od njega nisu dobili odgovor.

Neimenovana lekarka upozorila je pismom upućenim na više adresa da su pacijenti neadekvatno zbrinuti u bolnici Dubrava, da nemaju redovno obroke, ni terapiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)