STATUS KANDIDATA SLEDEĆE GODINE? Članovi Predsedništva BiH u zajedničkoj poseti sedištu Evropske unije u Briselu

O. MATAVULj

30. 09. 2020. u 19:18

СТАТУС КАНДИДАТА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ? Чланови Председништва БиХ у заједничкој посети седишту Европске уније у Бриселу

Članovi PBiH sa Davidom Sasolijem / Foto SRNA

ČLANOVI Predsedništva BiH posle dugo vremena boravili su u sredu u zajedničkoj poseti Briselu, sedištu Evropske unije, gde su imali niz sastanaka koji se tiču dosadašnjeg napretka BiH na evropskom putu.

Posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, potpredsednikom Evropske komisije Đozepom Boreljom, te komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, srpski član PBiH Milorad Dodik je rekao da se razgovaralo o pitanjima bitnim za celi region.

- Mogli smo čuti da je bilo određenog napretka u nekoliko pitanja, a trebalo bi da učinimo još neke napore kako bismo iduće godine mogli doći do statusa kandidata. To bi bila nova dinamika za BiH, ja to podržavam i mislim da je to dobro - rekao je Dodik.

Razgovaralo se i o novom paketu pomoći za Zapadni Balkan koji će obuhvatiti 18 projekata.

- Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebalo bi ovde biti usvojen sledećeg utorka, podrazumeva izgradnju komunikacija, auto-puteva, železnica, plinovoda između glavnih gradova zemalja Zapadnog Balkana. Biće određeni i koridori, pa ćemo i mi uskoro početi da pripremamo dokumentaciju za te projekte - rekao je Dodik.

On kaže da se razgovaralo i o tome da migranti treba da se zadrže na granicama, i da se izbace svi koji su se tu zatekli bez osnova.

Dodao je i da je njegov stav jasan i kada se govori o "malom šengenu", navodeći da su članovi PBiH u Briselu "raščistili" to pitanje i da će EU podržati implementaciju te inicijative.

- Važno je da BiH bude deo toga, ali ne da se kasnije priključi tom procesu - istakao je Dodik.

Predsedavajući PBiH Šefik Džaferović istakao je da će EU naredne sedmice objaviti izveštaje koji se tiču proširenja članstva i paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu.

- Kada je u pitanju proširenje EU, rečeno je da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EK i da treba da nastavimo da radimo u tom smeru. Ukoliko ispunimo obaveze kandidatski status možemo očekivati iduće godine - kaže Džaferović.

Dodao je da će EU podržati BiH da se što uspešnije nosi sa problemom ilegalnih migracija, i da je pripremljen plan koji će pomoći u smanjivanju broja migranata u BiH. Prema njegovim rečima, iz EU su dobili informaciju da je ono što se kod nas zove "mali šengen", zapravo realizacija tzv. četiri slobode kretanja - robe, ljudi, kapitala i usluga.

- To je nešto što će biti standardizovano pravilima EU i to nije zamena za put ka EU, već priprema za članstvo - saopštio je Džaferović.

Članovi PBiH pozvali su Đozepa Borelja da poseti BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je on i prihvatio.

BEZ RAZMIRICA

U FEDERALNIM medijima u sredu se pojavila informacija da je Milorad Dodik odbio da prilikom fotografisanja stane do Šefika Džaferovića, što je Predsedništvo demantovalo.

- Članovi PBiH jedinstveno su nastupili u evropskim institucijama, bez razmirica - stoji u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)