NOVA FUNKCIJA U MAKEDONSKOJ VLADI: Albancima mesto vicepremijera

I. STANOJEVIĆ

20. 08. 2020. u 23:46

MANDATAR za premijera Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, uvodi funkciju prvog vicepremijera.

НОВА ФУНКЦИЈА У МАКЕДОНСКОЈ ВЛАДИ: Албанцима место вицепремијера

Foto: EPA

On će biti imenovan na predlog albanskog manjinskog partnera, stranke Demokratske unije za integracije (DUI). Ova partija, već je iznela rešenje u liku svog generalnog sekretara Artana Grubija, koji će biti i ministar za politički sistem.

Prihvaćen je i predlog lidera DUI, Alija Ahmetija, iznet još u predizbornoj kampanji, da Albanac bude premijer, ali samo tokom poslednjih sto dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade. Uz prvog vicepremijera, DUI dobija resore finansija, ekonomije i političkog sistema.

Zaev je, saopštavajući novinu u kadrovskoj strukturi vlade, negirao da je to uvod u federalizaciju države i radikalnu promenu političkog sistema. Odbacio je i tvrdnje da će prilikom potpisivanja odluka biti potrebni "vezani" potpisi premijera i prvog vicepremijera.

- Nema nikakvih promena zakona. Prvi vicepremijer će menjati premijera u vođenju sednica, prijemu delegacija i slično - objasnio je mandatar. - Zna se da premijer potpisuje i da nema nikakvih vezanih potpisa. Buduća vlada Severne Makedonije imaće četiri vicepremijera.

- Pored prvog vicepremijera kog predlaže DUI, drugi po veličini partner u vladi, tri su na predlog SDSM - istakao je lider SDSM.

RASPODELA MINISTARSTAVA

OD 19 ministarstava, koalicija "Možemo" ima 11 ministara, dva pripadaju partnerima u toj koaliciji, dok će manji partner albanska DUI imati šest resora u vladi Severne Makedonije. Zaev je izrazio uverenje da će njegova vlada potrajati ceo četvorogodišnji mandat.

Zaev je ranije izjavio da je sa Ahmetijem postigao dogovor o koaliciji. Prethodno je DUI saopštio imena svojih ministara. Ta stranka dobija i značajan resor Ministarstva spoljnih poslova, dok, istovremeno, zadržava predsedničku poziciju u Sobranju koju će ponovo preuzeti Talat Džaferi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!