PREDSTAVNICI NAŠEG NARODA U HRVATSKOJ VAGAJU: Srbima nije mesto na proslavi "Oluje"?

D. M.

30. 07. 2020. u 08:05

LIDERI Srba u Hrvatskoj još nisu doneli odluku da li će biti prisutni u Kninu, na obeležavanju godišnjice "Oluje" u režiji Zagreba.

ПРЕДСТАВНИЦИ НАШЕГ НАРОДА У ХРВАТСКОЈ ВАГАЈУ: Србима није место на прослави Олује?

Foto: Tanjug

Sama činjenica da uopšte razmišljaju da prihvate ovaj skandalozni poziv izazvala je žestoke kritike.

Sagovornici "Novosti" jedinstveni su u oceni da bi pristajanje da se bude deo "dekora" dok se slavi etničko čišćenje 250.000 Srba, dalo legitimitet ovoj zločinačkoj akciji i nanelo nepopravljivu štetu budućim generacijama našeg naroda i to ne samo u Hrvatskoj.

Šef diplomatije Ivica Dačić nada se da potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević, iz Samostalne demokratske srpske stranke, i predsednik ove stranke Milorad Pupovac neće ići na proslavu "Oluje":

- Oko toga ću se konsultovati sa predsednikom Vučićem kako bismo usaglasili stavove, ali smatram da je poziv Srbima nečuvena politička provokacija. Odlazak u Knin, po mom mišljenju, ne bi bio u interesu Srba, zato što su Hrvatima Srbi potrebni da bi oprostili "Oluju". A povodom izjave Miloševića da bi to bilo žrtvovanje, smatram da to nije žrtvovanje za srpske, već više za interese Hrvata.

Milošević je poručio da će odluku o odlasku na proslavu doneti sledeće nedelje:

- Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba "Oluja" je traumatično iskustvo, ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije. Ako je moj dolazak gest, imam želudac za svaku vrstu gesta za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice.

Foto: Novosti arhiva

Milorad Pupovac i Boris Milošević

Za istoričara Aleksandra Rakovića nema nikakve dileme da stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" nadilazi sve političke kalkulacije:

- To nije pitanje ni za Pupovca ni za Miloševića, niti oni mogu sami da odluče da li treba da idu na proslavu etničkog čišćenja. Hrvatske vlasti ovim demonstriraju silu i "jačaju mišiće" nad Srbima i to je još jedan razlog više zašto nipošto ne treba da idu u Knin. Šta će biti sledeće? Da traže od njih da idu u Blajburg?!

MILANOVIĆ IDE U GRUBORE?

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da će verovatno ići na obeležavanje godišnjice ubistva srpskih civila u selu Grubori kod Knina, koje se, kaže, "dogodilo posle akcije `Oluja`, 25. avgusta 1995":

- Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništvo, a pobeda gardijskih brigada i drugih jedinica u "Oluji" je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)