U HRVATSKOJ RASPAD KOALICIJE ZBOG PUPOVCA? Domovinski pokret protivi se da lider SDSS vodi Odbor za ljudska prava u parlamentu

NIJE prošlo ni desetak dana od potpisivanja koalicije između HDZ-a i Domovinskog pokreta, a već se preti razlazom i novim izborima u Hrvatskoj.

У ХРВАТСКОЈ РАСПАД КОАЛИЦИЈЕ ЗБОГ ПУПОВЦА? Домовински покрет противи се да лидер СДСС води Одбор за људска права у парламенту

Foto: Tanjug

Povod je imenovanje Milorada Pupovca za predsednika saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, čemu se Domovinski pokret energično protivio i najavio raspad koalicije ako HDZ podrži lidera Srba u Hrvatskoj. Na kraju je HDZ odustao od predloga da Pupovac bude imenovan, a sve je svaljeno na Klub nacionalnih manjina, pa je odluka odložena, ali prve ozbiljne pukotine ukazuju da neće biti harmonije u vrhu vlasti u Hrvatskoj.

- Nama je imenovanje Pupovca potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije deo vladajuće većine, onda on ne može da bude predsednik Odbora za nacionalne manjine - poručio je predsednik Kluba Domovinskog pokreta u Saboru Igor Peternel i dodaje da u slučaju da ipak bude izglasan, većina koja je sada dogovorena više ne postoji.

Radin: Ili on, ili niko!

POSLANIK italijanske manjine Furio Radin poručuje da će manjinski poslanici insistirati da bude Pupovac predsednik odbora. "Ili Pupovac ili niko", kaže Radin, koji je i potpredsednok Sabora.

Uostalom, predsednika tog ključnog odbora u parlamentu ne predlaže HDZ, nego predstavnici manjina, a oni su prvi put u istoriji Sabora podeljeni, jer jedni učestvuju u vlasti, a drugi, u prvom redu SDSS, ne.

Domovinski pokret insistira da Srbi u Hrvatskoj u nijednom obliku ne učestvuju u političkom životu i ucenjuju HDZ da se odrekne svake saradnje sa SDSS-om. Pupovac je do sada pristajao na tu igru, kako bi se mogla formirati vlast i izbeći novi izbori, ali je pitanje do koje mere to može dalje da ide. Pogotovo što bi uskoro trebalo da bude donet sporazum o nastavku saradnje sa nacionalnim manjinama, a Domovinski pokret, kako sada stoje stvari, insistiraće da se smanje prava za srpsku zajednicu.

Mnogi analitičari procenjuju da će suživot HDZ-a i Domovinskog pokreta trajati do jeseni, kada bi hrvatski građani mogli da izađu ponovo na izbore. Na ponovljenim izborima Domovinski pokret ne bi ostvario rezultate kao na prošlim, jer su i mnogi njihovi simpatizeri razočarani što vođstvo stranke nije još radikalnije u zahtevima prema HDZ. Razočaranje u redovima članova Domovinskog pokreta je i što nisu dobili resor kulture i sproveli "kulturnu revoluciju" po svojoj meri, iako se neke naznake u tom smeru već osećaju. Pre svega u pritiscima prema redakciji zagrebačkih "Novosti" i u stvaranju atmosfere koja je dovela do ostavke upravnika Spomen-područja Jasenovac.

Ide na evropske izbore

U PONEDELjAK je u Vukovaru predizborni skup uoči evropskih izbora na koje SDSS ulazi zajedno sa liberalnim strankama u Hrvatskoj. Kandidati "Fer-plej" liste, među kojima je i Pupovac, predstaviće se u Srpskom domu simpatizerima SDSS-a.

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov tvrdi da mladi ljudi u Hrvatskoj nisu opterećeni zbog antisrpske histerije koju namerno šire i nameću pojedini desničarski krugovi. Ali, hrvatska se javnost sve više miri sa činjenicom da zemlja kreće udesno i da se preko noći napuštaju temelji funkcionisanja vlasti koji su do sada obezbedili prava svim nacionalnim manjinama, pre svega srpskoj. Neki smatraju da će balon saradnje HDZ-a i Domovinskog pokreta puknuti i pre jeseni, pa nije nemoguće da će Hrvati na izbore ići već na leto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)