"PERE SE" OD PUTINA, JER HOĆE OPET U POLITIKU? Reakcije u Hrvatskoj na intervju Kolinde Grabar Kitarović Britancima

TVRDNjA Kolinde Grabar Kitarović da je izgubila izbore od Zorana Milanovića jer su se umešali Rusi izazvala je lavinu podsmeha u Hrvatskoj.

ПЕРЕ СЕ ОД ПУТИНА, ЈЕР ХОЋЕ ОПЕТ У ПОЛИТИКУ? Реакције у Хрватској на интервју Колинде Грабар Китаровић Британцима

Foto: EPA

U intervjuu za britanski podkast koji je dala Ričardu Dirlovu, direktoru britanske inostrane tajne službe MI6, Kolinda je rekla da se Vladimir Putin umešao u izbore i da je zato izgubila u predsedničkoj trci protiv Zorana Milanovića. Ovaj razgovor je izazvao oprečne reakcije javnosti u Hrvatskoj, jer je, kako tvrde, pun kontroverzi zbog činjenice da je bivša predsednica bila u izrazito dobrim odnosima sa ruskim predsednikom.

Očito, nakon gotovo četvorogodišnjeg odsustva iz politike, Kolinda želi da se vrati, jer angažman u Međunarodnom olimpijskom komitetu ne zadovoljava njene ambicije. Sada pokušava da se uklopi u mantru koju je lansirao HDZ u Hrvatskoj da je Milanović „ruski čovek” i da su mu Rusi pomogli da je pobedi, što nikako nije istina.

Foto: EPA

Kolinda se dugo nadala da će biti najozbiljnija kandidatkinja za glavnog sekretara NATO-a, ali joj dobri odnosi sa Putinom, dok je bila predsednica, nisu išli naruku. Uostalom, Putin ju je primio u Sočiju kada je trebalo spasavati propali „Agrokor” i angažovao se na njenu inicijativu da ruske banke saniraju najveću hrvatsku kompaniju, što je i učinjeno.

Reagovao je i Zoran Milanović i rekao - „Razumem da se želiš da se opereš od nekih stvari, ali nemoj prljati nas”. Iz Moskve se javio i bivši ambasador Rusije u Zagrebu, koji tvrdi da je Putin bio impresioniran Kolindom i da je čeka uspešna politička karijera u Hrvatskoj ili svetu.

Foto: EPA

Kolinda je u intervjuu Britancima rekla za ruskog predsednika da je džentlmen starog kova, blag i prijateljski nastrojen, a da je najveći problem bio što se suprotstavljao izgradnji LNG terminala na Krku, smatrajući da će se Hrvati okrenuti američkom ukapljenom gasu. Izgradnju LNG terminala „gurao” je baš HDZ, iz kojih je redova došla na predsedničku funkciju sama Kolinda, a bivša predsednica kaže da je Putin „pustio” Sloveniju i Hrvatsku na samostalni put, a tvrdio da to neće dopustiti drugim državama nastalim nakon raspada Jugoslavije.

Kakvi su politički ciljevi bivše predsednice niko ne zna, a kalkuliše se da je pre svega zainteresovana za neku visoku poziciju u nekoj od institucija u svetu. Da li u Ujedinjenim nacijama, ili Kolinda misli da će distanciranjem od Putina uspeti u NATO-u, za sada se samo nagađa, a neki smatraju da ima ambicije i u hrvatskoj politici.

Foto: EPA

Slede parlamentarni izbori posle kojih bi Andrej Plenković mogao da „ode” na neku funkciju u Evropskoj uniji, a i predsednički izbori, s time da nema pravog protivkandidata Milanoviću. Sama Kolinda je izjavljivala da nema ambicije za povratak na hrvatsku političku scenu, ali se okolnosti stalno menjaju, pa ni to nije nemoguće.

Ovaj eksplozivni intervju koji je dala Britancima svakako je signal da ponovo želi da bude aktivna u međunarodnoj politici. S time da joj je cilj sunđerom da izbriše najveći problem, a to su dobri odnosi sa Putinom i Rusima kada je bila na Pantovčaku. U poslednje vreme često putuje u Ukrajinu i pokušava da se zaboravi sve iz prošlosti, a nema ništa lakše nego da za sve neuspehe krivi Ruse i Putina. Jedini je problem da joj niko u Hrvatskoj ne veruje u njene teorije izrečene Britancima, a čini se da je tako i u svetu.

BONUS VIDEO - SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!