STIŽU CRNI OBLACI, PRETE POPLAVE: Slovenci se spremaju za oluju - I Hrvatska na udaru novog nevremena

Novosti online

03. 08. 2023. u 12:57

SLOVENCI se pripremaju za najavljeno nevreme. Dok su proteklih dana svedočili snažnom vetru i gradu, sad im prete poplave i dugotrajne i silovite kiše. Nakon Slovenije, nevreme će pogoditi i Hrvatsku.

СТИЖУ ЦРНИ ОБЛАЦИ, ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ: Словенци се спремају за олују - И Хрватска на удару новог невремена

Foto: Profimedia

 - Prema podacima Odeljenja za meteorološke prognoze Slovenačke agencije za životnu sredinu, u četvrtak će od sredine poslepodneva do subote ujutro lokalno biti mogući jači i dugotrajniji pljuskovi. Padavine će i u subotu biti dosta izražene, ali više neće biti olujne. U nedelju će ponovo biti pljuskova i nevremena, ali ne tako velikog intenziteta, a količina padavina takođe će biti manja - upozorava Centar za informisanje (Cors) Uprave za zaštitu i spasavanje Republike Slovenije.

 - U noći na petak bujični tokovi i manje reke u severnoj i središnjoj Sloveniji u početku će naglo porasti. Rast reka će se u petak tekom dana intenzivirati i proširiti na veći deo zemlje - predviđa se.

 U početku su verovatne bujične poplave i poplave manjih reka, u petak tokom dana i u noći na subotu poplave reka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kolpe i šire područje središnje Slovenije.

Očekuje se da će se poplave nastaviti, a ponegde i pojačati, i u subotu.

 - Za to će vreme područja s jačim pljuskovima biti poplavljena i poplavnim vodama u nekoliko delova zemlje - dalje javljaju.

Arso upozorava da su u razdobljima obilnijih padavina mogući poremećaji u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom, pa tako i pitkom vodom. Nisu isključeni ni odroni.

Kad stiže nevreme u Hrvatsku?

DHMZ meteorolozi prognoziraju naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već u noći i ujutro na severnom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim predelima, a do kraja dana proširiće se i na istok i jug zemlje.

Mestimično će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegde je moguće i grmljavinsko nevreme. Vetar u unutrašnjosti slab do umeren severoistočni i severni, uz izraženije pljuskove jak i olujan.

Na Jadranu umereno i jak jugo, na severnom delu po podne u okretanju na severozapadni i severni. Najniža temperatura vazduha od 17 do 21, na moru između 20 i 25°C. Najviša dnevna od 25 do 29, na istoku i u Dalmaciji od 29 do 33°C.

Za petak će biti upaljen meteoalarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju zbog olujnog nevremena i grmljavine. Ostatak države je u žutom. Prema DHMZ-u, stiže već u noćnim satima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

LIJE U BEOGRADU: Počeo snažan pljusak u prestonici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)