NE ŽELE VIŠE DA DELE IZBORNU JEDINICU: Bošnjaci u Hrvatskoj traže svog predstavnika u Saboru

Novosti online

15. 03. 2023. u 10:00

PREDSEDNIK Bošnjačkog nacionalnog veća Hrvatske Armin Hodžić rekao je da su Bošnjaci u Hrvatskoj druga najbrojnija nacionalna manjina i prva po učešću u, kako kaže, odbrani ove zemlje "tokom agresije", ali i dalje nemaju svog predstavnika u Saboru.

НЕ ЖЕЛЕ ВИШЕ ДА ДЕЛЕ ИЗБОРНУ ЈЕДИНИЦУ: Бошњаци у Хрватској траже свог представника у Сабору

Foto N. Fifić

Hodžić je rekao da u Hrvatskoj trenutno živi 21.131 Bošnjak, a jedan od razloga što nemaju svog predstavnika u Saboru je taj što nemaju vlastitu izbornu jedinicu.

- Uprkos brojnosti Bošnjaka u Hrvatskoj, mi svoju izbornu jedinicu delimo sa albanskom, crnogorskom, slovenskom i makedonskom nacionalnom manjinom - rekao je Hodžić.

Dodao je da je takav raspored krajnje nepravedan prema Bošnjacima.

- U kontekstu najave izmena izbornih jedinica u Hrvatskoj smatram da je potrebno razmotriti promene u 12. izbornoj jedinici upravo zbog krajnjih nelogičnosti i trenutno nepravedne raspodele - dodao je Hodžić, preneo je portal Kliks.

Aktuelnim zakonom teritorija Hrvatske podeljena je na deset izbornih jedinica, dok je jedanaesta izborna jedinica zasebna u kojoj poslanike u Sabor biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Dvanaestu izbornu jedinicu čini celokupno područje Hrvatske u kojoj pripadnici autohtonih nacionalnih manjina biraju svoje zastupnike u Saboru.

BONUS VIDEO: Milatović dobio batine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar