DRAGIN IKONOSTAS ZAMENJEN MERMERNIM: Posle restauratorskih radova u Hramu Svete Trojice u Kumanovu

M. STANČIĆ, od stalnog dopisnika - SKOPLjE

20. 12. 2022. u 17:40

DRVENI ikonostas Hrama Svete Trojice u Kumanovu, koji je ovoj svetinji, 1901, darovala kraljica Draga Obrenović, zamenjen je novim - mermernim. Zašto je to urađeno, niko od nadležnih nije saopštio, a restauratorski radovi, započeti na Spasovdan, 2. juna ove godine, obavljani su pod velom tajne.

ДРАГИН ИКОНОСТАС ЗАМЕЊЕН МЕРМЕРНИМ: После рестаураторских радова у Храму Свете Тројице у Куманову

Foto: SPONA

Tako su se, nažalost, obistinile slutnje vernika i Srpskog kulturno-infrmativnog centra SPONA u Skoplju da će inovatoraskim zahvatima biti trajno uklonjeno kulturno blago i svedočanstvo srpskog zadužbinarstva u današnjoj Severnoj Makedoniji (RSM).

Na ta strahovanja, još dok su radovi trajali, a dveri hrama bile zatvorene za vernike jer nije bilo bogosluženja, reagovala je upravo SPONA, uputivši otvoreni apel mnogobrojnim nadležnim institucijama RSM i Mitropoliji kumanovsko-osogovskoj Makedonske pravoslavne crkve Ohridske arhiepiskopije (MPC OA). Odgovor je stigao samo iz Ministarstva kulture, a u njemu se ukazuje da ikonostas u Crkvi Svete Trojice u Kumanovu (još) nije na listi zaštićene kulturne baštine i da o tome odgovor treba tražiti od Nacionalnog centra za konzervaciju. Mitropolija je pak zapretila - tužbom. Od episkopa kumanovsko-osogovskog MPC OA Grigorija, kako su "Novosti" objavile, stigao je oštro intonirani akt sa opomenom pred tužbu. U njemu je tada navedeno da "prema odluci nadležni organi eparhije preduzimaju aktivnosti za odstranjivanje dotrajalih elemenata i nefunkcionalnosti pri izvršavanju bogoslužbenih i liturgijskih radnji u samoj crkvi", a kao razlog za moguću tužbu navedeno je, navodno, mešanje SPONA u unutrašnje stvari i upravljanje imovinom u vlasništvu MPC OA.

SRPSKI VLADARI NA IKONAMA

UKLONjENI ikonostas bio je vredan i veoma bogat. U vreme kada je izrađivan u Carigradu, njegova vrednost bila je 1.500 turskih lira, ili današnjih oko 500.000 evra. Na njegovim ikonama, uz oslikane Bogorodicu i Isusa Hrista, bile su veoma vredne ikone Svetog Save, Svetog Joanikija (prvog srpskog patrijarha), kneza Lazara i kneginje Milice, kao i Stefana Prvovenčanog u raskošnoj odeždi sa krunom. Na južnom delu je bila i ikona Svetog Simeona Mirotočivog sa krunom.

Nakon što je nedavno postalo jasno da je vredan ikonostas rađen u Carigradu zamenjen mermernim, SPONA je objavila novo reagovanje u kojem se navodi da je "pod okriljem noći, iza zaključanih vrata i ograda još od Spasovdana ove godine, bez table, obaveštenja i informacije za vernike ili institucije, satrven još jedan pečat srpskog zadužbinarstva i dara Srpskom narodu i Srpskoj crkvenoj opštini u Kumanovu."

Podizanje Crkve Svete Trojice sa objektom nove škole, prema projektu ruskih arhitekata, trajalo je od 1899. do 1902. Hram je osveštan 21. septembra 1903, na Malu Gospojinu. Najveći darodavac za izgradnju bio je srpski vladarski par Obrenovića - kralj Aleksandar i kraljica Draga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)