ŠTIĆENICI PAVELIĆA "UKRAS" ZAGREBA: Prestonica Hrvatske ne odustaje od 11 ulica koje nose naziv po ustaškim zločincima i simpatizerima

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

25. 11. 2022. u 07:30

JEDANAEST zagrebačkih ulica i dalje nosi imena ustaških zločinaca i simpatizera ustaškog pokreta, a dolaskom nove vlasti u glavnom gradu Hrvatske ništa se nije promenilo.

ШТИЋЕНИЦИ ПАВЕЛИЋА УКРАС ЗАГРЕБА: Престоница Хрватске не одустаје од 11 улица које носе назив по усташким злочинцима и симпатизерима

Foto Printskrin

Iako se stranka "Možemo" novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića predstavlja kao levičarska, uporno žmuri na sramnu činjenicu da ustaše iz NDH imaju ulice po celom Zagrebu, dok su sve koje su nosile naziv po antifašistima preimenovane. Ostale su samo one nazvane po Vladimiru Nazoru, Augustu Cesarcu i Božidaru Adžiji.

Tako se jedna od zagrebačkih ulica zove po Ivanu Oršaniću, koji je bio državni sekretar za propagandu u ustaškom režimu, kao i član ustaške organizacije od pre Drugog svetskog rata. Bio je i zapovednik Ustaške mladeži, a u maju 1945. godine pobegao je u Argentinu i uređivao emigrantsku ustašku štampu.

U Zagrebu je nazvana ulica i po pesniku Vladimiru Jurčiću, koji je u svojim pesmama hvalio najkrvavije ustaške zločince, poput Jure Francetića. Bio je jedan od propagandista ustaške ideolologije i pisao priloge koji je trebalo da dižu moral ustaškoj mladeži, a u svojim pesmama uzdizao je do visina Antu Pavelića. Posle sloma NDH želeo je da pobegne iz Hrvatske, ali u tome nije uspeo i ubijen je 1945. godine.

Jedna od zagrebačkih ulica nazvana je i po Stjepanu Javoru, koji je osnovao tajni Ustaški pokret i sa Antom Pavelićem pobegao pre rata iz Hrvatske, da bi kasnije po povratku bio osuđen i umro u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. U vreme NDH po Javoru je nazvana ulica u samom centru grada, a ne tako davno u Zagrebu je postavljena i tabla na kojoj piše da je "u ovoj zgradi živeo istaknuti pravaš, neustrašivi borac za Nezavisnu Državu Hrvatsku i mučenik Stjepan Javor, osuđen od srpskih vlasti i strahovito mučen u zatvoru". Da ne bi imao ulicu samo u Zagrebu, nazvana je i jedna u Bjelovaru po Javoru.

Zagreb je dodelio ulicu nazvanu i po sarajevskom nadbiskupu Ivanu Šariću, koji je na sva usta hvalio ustaše i Pavelića i često pisao "sa verom u Boga i uz dragog našeg poglavnika budimo uvek za Dom, spremni". Hvalio je i mnoge druge ustaše i tvrdio da su "čuvari hrvatske bezbednosti", a u Paveliću je video božanstvo, pa čak i pisao pesme o njemu. Sve to, ali i još mnogo drugog, nije smetalo da Šarić dobije i sačuva ulicu, pošto su i levičari i desničari u Zagrebu po svojoj volji menjali nazive. Šarić, koji je Pavelića nazivao "apostolom", čovekom punim nade, vere i ljubavi i dan-danas ima ulicu.

Uzalud su antifašisti izrazili protest. Ni Josip Broz Tito se neće najverovatnije "vratiti" u centar grada, a sigurno ne na mesto koje je dugo nosilo naziv Titov trg, gde je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta. Postoje predlozi o vraćanju Titovog imena, van centra.

NA DUGOM ČEKANjU TRG ALEKSANDRE ZEC

Na čekanju su još mnogi predlozi za nazive ulica i trgova, među kojima je i onaj da se jedna zagrebačka ulica nazove po piscu Vladanu Desnici. Dugo vremena čeka i predlog da se po nesrećnoj Aleksandri Zec nazove jedan zagrebački trg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri