PRVI REZULTATI IZBORA U SLOVENIJI: Nataša Pirc Musar je nova slovenačka predsednica

NOVA slovenačka predsednica je Nataša Pirc Musar koja je u drugom krugu porazila kandidata desnice Anžu Logara.

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У СЛОВЕНИЈИ: Наташа Пирц Мусар је нова словеначка председница

Nataša Pirc Musar, Foto Tanjug

Nakon 80 odsto prebrojanih glasova poznata slovenačka pravnica dobila je 54 odsto glasova, a bivši šef diplomatije iz vlade Janeza Janše 46 odsto.

Pobedu je Musarova dočekala u Ruskoj dači, vlastitom imanju kraj Ljubljane gde se okupilo oko 150 njenih simpatizera i saradnika. Slovenija je tako dobila prvu ženu predsednicu koja će u decembru zameniti Boruta Pahora, nakon dva njegova predsednička mandata.

- Kao predsednica ću raditi u korist svih državljana - rekla je Pirc Musar, koja je na izbore izašla kao neovisan kandidat. - Dvadeset i pet godina radim za ljude, a u Sloveniji niko ne sme da ostane sam.

- Slovenija zaslužuje odlučnu, pravednu i srčanu predsednicu, spremnu na dijalog. Građani su mi poslednjih pet meseci kako sam putovala Slovenijom rekli da žele politički neovisnu predsednicu, a drago mi je da je kampanja prošla u pristojnoj atmosferi - prva je reakcija Nataše Pirc Musar, koja je rezultate dočekala u Ruskoj dači, luksuznom vlastitom imanju kralj Ljubljane.

Nataša Pirc Musar - biografija

Pirc Musar je u regionu postala poznata nakon što je zastupala Melaniju Tramp i njenog oca Viktora Knavsa. Karijeru je počela u Vrhovnom sudu nakon završetka prava i nastavila kao novinarka na Televiziji Ljubljana, na kojoj je vodila glavne informativne emisije. U međuvremenu je doktorirala u Beču, te radila za vodeće svetske tv kompanije, a bila je i predsednica Crvenog krsta Slovenije. Sada vodi u Ljubljani poznatu advokatsku kancelariju, a zovu je i ”čelična ledi”.

Tvrdi da sa pedeset i četiri godine ima snagu da promeni slovenački društveni i politički prostor, oštro podeljen i konfrontisan između desnice i levice. U slobodno vreme uživa u vožnji motorom od Ljubljane do Bleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar