KRIZA U HRVATSKOJ: Trenutno najviše i najčešće poskupljuje hrana

J. KERBLER

08. 09. 2022. u 08:30

VLADA u Zagrebu pripremila je gotovo milijardu evra težak paket mera da bi građanima i preduzećima u Hrvatskoj omogućila da lakše prođu ovu zimu. Najviše će se pomoći malim privrednicima koji će plaćati struju i gas po ceni koja vredi i za građane, a paket će uključivati energetske dodatke za penzionere i povećanje najnižih penzija.

КРИЗА У ХРВАТСКОЈ: Тренутно највише и најчешће поскупљује храна

Foto: AP

U dogovoru sa supermarketima, navodno će biti ograničene i cene nekih namirnica kao što su mleko, šećer, ulje i mleveno meso.

Iako u vladi najavljuju da je to najveći "paket" do sada u zaštiti standarda, mnogi smatraju da on neće biti dovoljan u vreme dok inflacija neobuzdano juri, a svakoga dana poskupljuju energenti na svetskom tržištu. Jedino je sigurno da će Hrvati ove zime imati dovoljno gasa i struje, jer se rezerve pune po planu i ne očekuju se restrikcije.

Trenutno najviše poskupljuje hrana, iz dana u dan, i to je ono što najviše plaši ekonomiste koji upozoravaju da će i efekti novog "paketa" brzo nestati i da će se nastavili rast cena svega što je građanima važno za preživljavanje.

Uskoro će na dnevni red doći i sudbina najveće naftne kompanije INA, u kojoj upravljaju Mađari, a poslednja afera sa preprodajom jeftinog gasa od strane jednog hrvatskog direktora kompanije koji je završio u zatvoru, ukazuju da ovaj hrvatsko-mađarski brak ne funkcioniše.

Naime, niko ne zna kako su regulisani odnosi unutar INA, a mnogi sumnjaju da kriminala ima napretek i da zato Hrvati plaćaju mnogo skuplju naftu i gas od građana zemalja u regionu.

Afera u ovoj firmi uzdrmala je i vladajući HDZ, pa Hrvatsku očekuje jesen puna ekonomskih nevolja i političkih previranja.

"MORALNA" OSTAVKA

Juče je Sandor Fasimon podneo ostavku na mesto predsednika Uprave INE, iako nije upleten ni u jednu od nezakonitih radnji koje su se nedavno dogodile u hrvatskoj kompaniji. On je izjavio da je kao predsednik kompanije odgovoran i oseća moralnu obavezu za sve aktivnosti firme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)