HRVATSKA SE SPREMA ZA ISKLJUČENJA STRUJE: Dramatična situacija u regionu

Novosti online

17. 08. 2022. u 11:11

DRAŽEN Jakšić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar, komentarisao je cene energenata i scenarije koji se očekuju na jesen.

ХРВАТСКА СЕ СПРЕМА ЗА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ: Драматична ситуација у региону

D.N.

Što se tiče cena struje, Jakšić je rekao da su one višestruko veće u veleprodaji nego pre godinu dana, i da se deo njih prenosi na potrošače, ali i da domaćinstva danas plaćaju mnogo nižu cenu od otkupne.

- U svakom slučaju, pritisak je veliki zbog uticaja krize u Rusiji i Ukrajini, a i sada imamo situaciju da je ovo izuzetno sušna godina u celoj Evropi, koja je smanjila proizvodnju električne energije iz hidroelektrana to utiče na povećanje cena na veleprodajnom tržištu. Kako će to uticati na cenu domaćinstva zavisi i od odluka vlade, ali će neko morati da plati razliku. U ovom slučaju, veliki je teret za dobavljače, trenutno za HEP, koji drži veliki udeo na maloprodajnom tržištu u Hrvatskoj - rekao je Jakšić.

On ističe da cena koju sada plaćamo nije dugoročno održiva, ali i da je nezahvalno prognozirati kako će se cene kretati.

- Imamo poremećaj u snabdevanju i teško je predvideti kako će se cene kretati, ali sigurno neće biti značajnijeg smanjenja cena u narednom periodu, one će ostati visoke nekoliko meseci, možda i duže, a pitanje je koliko je to održivo za funkcionisanje energetske kompanije- rekao je Jakšić.

Što se tiče spominjanih restrikcija struje, Požar je rekao  da se nada da neće doći do takvog scenarija.

- Međutim, činjenica je da imamo značajno manju proizvodnju iz hidroelektrana i veću potrebu za proizvodnjom iz fosilnih goriva i uvoza, sa sličnom situacijom se susreću mnoge evropske zemlje. Ja bih rekao da situacija jeste zabrinjavajuća, ali još uvek nije alarmantna i nadamo se da do restrikcija neće morati doći- rekao je Jakšić.

Uputio je i savete građanima.

- Treba pozvati sve građane u što većem broju, kao i preduzetnike, da preduzmu mere štednje. Nikada nije bilo važnije da štedimo energiju nego sada, da bismo izbegli restrikcije u zimskom periodu, da rezervoari budu puniji i da skladišta gasa budu što punija- rekao je Jakšić.

 

(Indeks hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

IZNENADNA SMRT JE PREKINULA LJUBAV: On je bio muž Jelice Sretenović - glumica se nakon gubitka zavetovala na samoću