SMENJEN DIREKTOR, UHAPŠENI KASAPI: Posle masovnog prinudnog klanja konja u skopskom zoološkom vrtu intervenisala makedonska policija

M. STANČIĆ, Od stalnog dopisnika Skoplje

18. 07. 2022. u 06:44

U AKCIJI kriminalističke policije MUP Severne Makedonije, prošle sedmice su, u Zoološkom vrtu u Skoplju privedena četiri zaposlena, D. M. (25), A. M.(43), M. H. (45), V. G. (46), kao i jedan "spoljni saradnik" Z. R.(44), zatečeni na pripremi hrane za divlje životinje od mesa 12 ubijenih konja i jedne mazge.

СМЕЊЕН ДИРЕКТОР, УХАПШЕНИ КАСАПИ: После масовног принудног клања коња у скопском зоолошком врту интервенисала македонска полиција

Foto Tanjug

Zbog masovnog prinudnog klanja za takozvano ekonomsko iskorišćenje, kako je potvrđeno, smenjen je i u policiji "službeno saslušan" i vršilac dužnosti direktora te ustanove Kristijan Stamenov (35).

MUP je potvrdio da su, zbog ovog slučaja, na teren izašli i inspektori Agencije za hranu i veterinu, koji su konstatovali i dokumentovali "nepravilnosti u postupku i oduzeli zatečeno meso". Protiv svih šest lica podnete su krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski najavio je da će "slučaj biti istražen do kraja da bi se poslala poruka da takvo ponašanje neće biti tolerisano".

- Zaista mislim da je to bila jedna slika koja ne dolikuje nijednom građaninu, a ne instituciji koja treba da se bavi uzgojem životinja, jednom humanom profesijom. Postupak je pred Tužilaštvom i nadležnim organima - istakao je Spasovski.

Stamenov, koji je 12 godina radio u toj ustanovi, na društvenim mrežama je oštro demantovao navode u javnosti da je "ubica" životinja. Naveo je da su životinje regularno, po propisu, ustupljene iz Uprave za izvršenje sankcija - KPU zatvora Idrizovo.

- Ove životinje su prethodno zaplenili drvokradice i šverceri narkotika - tvrdi Stamenov i dodaje da se takvi zahvati primenjuju i u drugim zoo-vrtovima u svetu.

- Krajnje je licemerna osuda koja dolazi od istih lica koja su "ekonomsko iskorišćavanje" i sami sprovodili i to ne samo na konjima, a primer za to je žirafa koja je data kao hrana za lavove - istakao je Stamenov.

Dešavanje bez presedana

IZ Udruženja za zaštitu životinja "Anima mundi" poručuju da su "užasnuti dešavanjima u Zoološkom vrtu u Skoplju, svirepim ubijanjem kopitara, mimo svih zakonskih propisa i pravila, to je nešto što nije odlika normalne države, već primitivnog plemena! Monstruozna odluka sada već bivšeg direktora je bez presedana, i nešto što ne bi smelo da se dešava u javnoj ustanovi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna