DAN DRŽAVNOSTI I DALJE SPORAN: Hrvatska obeležila datum formiranja prvog višestranačkog Sabora, Milanović nije prisustvovao proslavi

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

30. 05. 2022. u 20:42

HRVATSKA je u ponedeljak obeležila Dan državnosti, na dan kada je formiran prvi višestranački Hrvatski sabor, ali predsednik Zoran Milanović nije učestvovao, procenivši da se radi o "HDZ-ovom derneku". Spor o datumu obeležavanja Dana državnosti traje već tridesetak godina, a većina građana i dalje ne zna šta se uopšte obeležava, zbunjena čestim promenom datuma.

ДАН ДРЖАВНОСТИ И ДАЉЕ СПОРАН: Хрватска обележила датум формирања првог вишестраначког Сабора, Милановић није присуствовао прослави

Foto Tanjug

Ovaj poslednji datum obeležavanja Dana državnosti zakonski je usvojen pre 14 godina, ali nikada se nije ukorenio među građanima. Time je poništeno i obeležavanje Dana državnosti 25. juna, nakon odluke Sabora o izlasku zemlje iz Jugoslavije, a HDZ je ponovo izabrao datum vezan za uspostavljanje višestranačkog parlamenta.

Mnogi smatraju da je reč o datumu kada su HDZ i Franjo Tuđman došli na vlast i da Dan državnosti nema mnogo veze sa stvaranjem hrvatske države. Naime, Tuđmanova je politika velikim delom bila "država, to sam ja", a ugledni analitičar Goranko Fižulić tvrdi da je prvi hrvatski predsednik oduzeo zemlji devet ključnih godina razvoja. "Premijer Andrej Plenković odlučio se za datum koji je lično izabrao Franjo Tuđman da bi, na simboličan način, pokazao da Hrvatska i dalje ostaje na Tuđmanovom putu, čak i onda kada je datum praznika 'državnosti' u sukobu sa istorijskim činjenicama", smatra Fižulić.

Kontroverze oko Dana državnosti poklopile su se ove godine i oko incijative gradske organizacije SDP da se vrati naziv Titov trg u Zagrebu, na mestu gde je Hrvatsko narodno kazalište i brojne druge značajne zgrade. Procenjuje se da će i ta inicijativa proširiti jaz između hrvatske desnice i levice, dok predsednik Sabora Gordan Jandroković na Dan državnosti poziva na jedinstvo i slogu. "Treba u ovim teškim vremenima, kad ne znamo šta će slediti u mesecima pred nama, postići jedinstvenost nacije i prevladati razlike".

O potrebi jedinstva na Dan državnosti govorio je i premijer Andrej Plenković i poručio "uvek ćemo biti uz hrvatske branitelje", ali nije želeo dodatno da komentariše šta će Hrvatska uraditi ako dođe optužnica za četvoricu pilota. Plenković je u čestitki na Dan državnosti ponovio čvrstu podršku Hrvatske Ukrajini, "čiji branitelji danas svojim životima štite vrednosti i slobodu cele Evrope, a čiju pravednu borbu niko bolje ne razume od Hrvata".

BEZ BARJAKA

ZBUNjENOST oko datuma obeležavanja Dana državnosti videla se u ponedeljak po celoj Hrvatskoj, jer su zastave za praznik bile retkost. Mnogi građani koje su televizijski reporteri pitali da li znaju koji je praznik, kratko su odgovorili: "Ne znam!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024