SRBIJA NEMA OBAVEZU DA SE PRIKLJUČI SANKCIJAMA RUSIJI Politikolog Vladimir Trapara: Pritisak očekivan, imamo još prostora

Tanjug

23. 02. 2022. u 14:50

VIŠI naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Vladimir Trapara ocenio je danas da je bilo očekivano da EU i zapad počnu da vrše pritisak na Srbiju da osudi Rusiju i priključi se sankcijama, ali smatra da naša zemlja ima još prostora kada su sankcije u pitanju da "izvrda i izvuče se iz toga".

СРБИЈА НЕМА ОБАВЕЗУ ДА СЕ ПРИКЉУЧИ САНКЦИЈАМА РУСИЈИ Политиколог Владимир Трапара: Притисак очекиван, имамо још простора

Foto I. Marinković

"Srbija nema obavezu to da uradi. Oni mogu da je kazne tako što će nam još prolongirati ulazak u EU, ali on je svakako prolongiran iz drugih razloga. Međutim, ukoliko bi Rusija nakon ovoga ušla u neku punu invaziju Ukrajine imali bismo ozbiljniji problem, jer, onda bi oni uveli ozbiljnije sankcije Rusiji i izvršili teži pritisak na nas. Nisam siguran da bismo mogli da se izvučemo", rekao je Trapara za Tan‌jug.

Na pitanje kako vidi dalji razvoj događaja u Ukrajini, Trapara kaže da se iskreno nada da priznanje Donjecka i Luganska neće biti uvod u punu invaziju Rusije na Ukrajinu, barem za sada.

"Nekako mi se čini da su Rusi priznali te dve oblasti kao zamenu za invaziju. Međutim, sama činjenica da su ih priznali i da su se sada obavezali da ih brane, a da pri tom svoje interese u punoj meri nisu zaštili u Ukrajini, jer veći deo njene teritorije ostaje pod kontrolom neprijateljskog režima koji je oslonjen na zapad, znači da ćemo u budućnosti imati prostora za nove krize poput ove i možda i za neki novi sukob", rekao je on.

Kao najosnovnije posledice "Ukrajinske krize" nakon ruskog priznanja vidi paralisan dijalog Rusije i zapada koji je, podseća, bio otvoren prošle godine nakon samita (Džozefa) Bajdena i (Vladimira) Putina u Ženevi, kao i paralisan mirovni proces u samoj Ukrajini.

Najteža posledica bi bila dalja eskalacija sukoba i rat koji sa sobom nosi posledice kao što su produbljivanje energetske i ekonomske krize, ali i pritisci na zemlje koje se nisu opredelile, a to se odnosi i na Srbiju, dodao je Trapara.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Ocenjuje da će se energetska kriza koja, kako kaže, nije zbog Ukrajine izbila već zbog drugih stvari da se produbi i produžiće se izlazak iz nje.

Takođe, smatra da Rusi nakon sankcija i obustavljanja Severnog toka 2 neće imati drugog izbora nego će probati da kazne Evropu tako što će dodatno smanjiti isporuke gasa i povećati cenu.

"Oni su u mogućnosti to da urade, a da li će to i na nas da se odrazi, svakako u nekoj meri, ali pošto mi imamo malo drugačiji aranžman sa Rusijom, imamo i taj Turski tok verujem da ćemo moći makar u smislu te cene da izvučemo nešto povoljnije rešenje", rekao je Trapara.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?





 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!