ZABLISTAĆE SRPSKI DOM U VUKOVARU: Srbija i grad Novi Sad pomažu obnovu važne institucije za naše sunarodnike u gradu na Vuki

J. SIMIĆ

30. 12. 2021. u 11:00

U PRISUSTVU gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u Gradskoj kući u Novom Sadu u sredu je potpisan ugovor kojim će biti obezbeđeno pet miliona dinara za završetak projekta obnove i izgradnje Srpskog doma u Vukovaru pri Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja. U obnovu ove jedne od malobrojnih preostalih srpskih ustanova u gradu na Vuki, Republika Srbija do sada je uložila milion evra.

ЗАБЛИСТАЋЕ СРПСКИ ДОМ У ВУКОВАРУ: Србија и град Нови Сад помажу обнову важне институције за наше сународнике  у граду на Вуки

Srpski dom pre i posle uređenja fasade / Foto N. Fifić - Vikipedija

Ugovor su potpisali direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, Njegovo preosveštenstvo episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Gradonačelnik Vučević kazao je da je na ovaj način realizovan dogovor prilikom njegove poslednje posete Vukovaru kada se sastao sa liderima našeg naroda u Hrvatskoj.

- Ponosan sam na to što je Republika Srbija investirala u obnovu Srpskog doma u Vukovaru i što će Srbi u tom regionu dobiti mesto saborovanja i očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. Ponosan sam, takođe, što je naša država omogućila da Hrvatsko nacionalno veće postane vlasnik kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i time iskazala ispravan odnos prema Hrvatima koji žive u Srbiji. Nadam se da ćemo dočekati vreme da ćirilica ne bude problem u Vukovaru, jer različitost ne ugrožava nikoga - naglasio je Vučević i najavio da će podrška srpskoj zajednici u Hrvatskoj biti nastavljena.

Gradonačelnik Novog Sada je izrazio želju da naš narod u Hrvatskoj ima pravo da iskaže svoj identitet, jer su Srbi podarili na tim prostorima ozbiljnu kulturnu i ekonomsku baštinu, iznedrili velike mislioce, vladike i naučnike.

Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim zahvalio se na donaciji i istakao da će Srpski dom biti prosvetna, kulturna i duhovna institucija koja će doprineti nastavku istorije srpskog naroda u Vukovaru.

- Republika Srbija nas nesebično podržava u tome da afirmišemo svoju zajednicu i to kao narod ljubavi, mira i sloge - rekao je episkop Heruvim.

Po rečima Dejana Drakulića, sredstva Grada Novog Sada biće iskorišćena za završetak projekta, a Duško Ćutilo je istakao da je, od 2021. godine, Fond odlukom Skupštine AP Vojvodine dobio nove nadležnosti i da sada može sveobuhvatnije da pruži podršku Srbima u regionu.

Potpisivanje Ugovora u Novom Sadu / Foto Grad Novi Sad

TEŠKO OD 1733.

PRVOBITNA zgrada Srpskog doma, izgrađena 1733. za pravoslavnu srpsko-ruskoslovensku školu izgorela je u požaru 1822. Inicijativu za izgradnju zdanja na istom mestu pokrenuo je advokat Svetislav Novak, a priloge su sakupili ugledni vukovarski Srbi. Srpski dom izgrađen je 1904, a osvećen je naredne godine o Svetom Savi. Posle Drugog svetskog rata zgrada je nacionalizovana, a sa pročelja je uklonjen ćirilički natpis "Srpski dom". Teško je oštećena u ratu 1991. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)